Alcotest

idee: Elex-team

Een woord van waarschuwing vooraf: dit is geen geijkte alcoholtester zoals onze geüniformeerde vrienden (“die pet past ons allemaal”) gebruiken om te beoordelen of iemand zijn rijbewijs kwijtraakt of niet. Dit is simpel een schakelingetje waarmee u kunt testen hoe vast uw hand (nog) is. Gegarandeerd dat die na het derde pilsje minder vast is als daarvoor...

Wat hebben we nodig: een gelijkstroom-zoemertje dat bij een spanning van ca. 3 V een boel herrie maakt, een rode LED plus serieweerstand van 68 Ω, twee 1,5V-batterijen, wat stukjes messing of (zacht)koper, plus een beetje knutselvaardigheid. Het ‘schema’ is getekend in figuur 1.

 

Figuur 1

Veel woorden hoeven we hier niet aan te besteden: het is de bedoeling de (metalen!) sleutel achtereenvolgens door steeds kleinere sleutelgaten te steken en daarmee de achterplaat te raken. Er kan dan een stroom door de LED lopen zodat die oplicht.

De ‘truc’ is natuurlijk dat de sleutel de rand van het sleutelgat niet mag raken, want dan laat de zoemer van zich horen. En naarmate het bierniveau stijgt zal dat steeds moeilijker worden...

In figuur 2 hebben we een mogelijke constructie geschetst; oudere lezers zullen daarin de hand herkennen van Laurent Martin die (alweer vele jaren geleden) Elektuur en Elex van de prachtigste tekeningen voorzag.

 

Figuur 2

Nog een opmerking tot slot: dit principe / deze schakeling is, natuurlijk helemaal los van het vochtig-vrolijke circuit, in welke vorm dan ook prima geschikt als spelletje op kinderfeestjes of zo!