Op de pof...

idee: Elektor Labs

 

Niet alleen de bladeren vallen van de bomen, maar ook allerhande lekkernijen zoals hazel- en beukenootjes, en vooral kastanjes. En wat doen we met kastanjes? Juist: poffen! Daarvoor hoeft u geen speciaal pofmachien te kopen: met een paar onderdelen uit de onderdelenkist gaat het ook.

Figuur 1 toont het schema van ons pofapparaat. We jagen een flinke stroom door een aantal eveneens flinke weerstanden, zodat die lekker heet worden – heet genoeg om de uit bos, park of tuin meegenomen kastanjes te poffen (we praten dan over een temperatuur van 100...140 °C, pas dus goed op dat u uw vingers niet verbrandt).

 

Figuur 1.

Natuurlijk hadden we de weerstanden rechtstreeks op een trafo kunnen aansluiten, maar dan bestaat het gevaar dat de boel veel te heet wordt. Daarom gebruiken we een LM317, een gewone spanningsstabilisator, als regelelement. Die heeft namelijk de prettige eigenschap dat de uitgangsstroom wordt teruggeregeld zodra de chiptemperatuur boven de 150 °C komt (en ook wanneer de uitgangsstroom boven 1,5 A komt).

 

In figuur 2 ziet u een mogelijke manier om de kastanjepoffer in de praktijk te realiseren. U hoeft geen ‘echte’ print te gebruiken, het gaat prima op gaatjesprint. De weerstandswaarden (dat moeten overigens 9-W-exemplaren zijn van het ‘gecementeerde’ type) zijn berekend voor een ingangsspanning van 25 V; met P1 wordt de spanningsval over IC1 tot het minimum afgeregeld. In de weerstanden wordt dan een vermogen van ongeveer 40 W verstookt, dat bleek bij ons goed te functioneren.

 

Figuur 2.


Nog een opmerking over de constructie: om de LM317 zijn zegenrijke regelwerk te laten doen, dient deze op ongeveer 2 cm afstand van de vermogensweerstanden te worden gemonteerd. Voor ons prototype hebben we een pofkamertje van aluminium geknutseld dat met schroeven en afstandsbussen strak tegen de weerstanden was bevestigd. De LM317 was tegen de onderzijde van dat ‘kamertje’ geschroefd.
 

En last but not least: wees voorzichtig met alles wat heet wordt! Laat geen kleine kinderen zonder toezicht met onze kastanjepoffer spelen!