Tranquili-T


idee: Peter Neufeld (Duitsland)

 

De schakeling (zie figuur 1) is opgebouwd rond een goedkope MP3-speler die geladen is met rustgevende muziek of (bijvoorbeeld) het geluid van branding of vogels. Het rustgevende effect daarvan wordt dan nog versterkt met een regenboog-LED die in een donkere kamer voor een stemmige verlichting zorgt. Een video van de auteur laat een Tranquili-T in actie zien.

 
Figuur 1.

Over de voeding kunnen we kort zijn: alles wat 4,5...5 VDC levert is bruikbaar. Drie 1,5V-batterijen zijn bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar vergeet niet dat de LED zo’n 20 mA trekt en de speler bij een gemiddeld geluidsniveau om en nabij de 50 mA. Een USB-powerbank kan goede diensten leveren; dan hoeft u zich geen zorgen te maken over lege batterijen.
 

MP3-spelers met geïntegreerde klasse-D versterker verdienen omwille van de eenvoud de voorkeur; de auteur heeft goede ervaringen opgedaan met de JQ6500 en de DFplayer Mini. Deze zijn voor weinig geld bij de gebruikelijke leveranciers in het verre Oosten verkrijgbaar. In figuur 1 zijn omkaderd twee mogelijkheden aangegeven voor de volumeregeling. De variant met S2 en S3 gebruikt twee digitale ingangen; de variant met S4 en S5 één analoge ingang in combinatie met twee verschillende weerstanden. De in het schema getekende waarden gelden voor de JQ6500. Waarschijnlijk is hier enig experimenteerwerk van node – ondersteund door informatie uit het datablad en het internet.
 

Wat de luidspreker betreft: gebruik een exemplaar dat zo klein en plat mogelijk is, met een belastbaarheid van tenminste 0,5 W en een impedantie van 8...32 Ω. (Het is gebleken dat het volume bij gebruik van een 4Ω-exemplaar te hoog was.)
 

Figuur 2 toont de ‘ingewanden’ van een rond de DFPlayer Mini opgebouwd exemplaar, en figuur 3 tenslotte een Tranquili-T in volle glorie.

 
Figuur 2.
 
Figuur 3.