idee: Elektor Lab

Mini-kerstboom

We weten niet hoe het u gaat, maar wij hebben al een beetje last van ‘kerst-moeheid’ – mede dankzij een overdosis kerstliedjes op de radio, en wat dies meer zij...
 

Hoe dan ook: hier nog een laatste ‘kerstige’ schakeling – niets bijzonders, afgezien van de opmerkelijke klokgenerator. Figuur 1 geeft het schema.

 

Figuur 1.

De schakeling bestaat, zoals u ziet, uit een CMOS-tienteller (de 4017) en een tiental LED’s plus serieweerstand. De Q-uitgangen van de 4017 worden de een na de ander achtereenvolgens hoog terwijl de teller van 0 tot 9 telt; zodra de teller de stand ‘10’ bereikt (uitgang Q9 wordt dan hoog) wordt de teller gereset omdat Q9 met de reset-ingang is verbonden.
 

Om te kunnen tellen heeft de 4017 een kloksignaal nodig; normaliter wordt dat signaal door een klokgenerator geleverd. Hier doen we dat op een ietwat onconventionele manier. LED D1 is een (oranje) knipper-LED. Dat betekent dat op diens anode afwisselend een hoog en een laag niveau staat, afhankelijk van of de LED uit of aan is. En dat wisselende signaalniveau kan prima als kloksignaal voor de 4017-tienteller worden gebruikt!
 

Verder valt er over de schakeling niets te vertellen. U kunt het geheel eenvoudig op een stukje gaatjesprint opbouwen, en de LED’s daarbij in een ‘kerstboompatroon’ opstellen. De orange knipper-LED komt natuurlijk bovenaan.
 

Rest nog u een fijne kerst en een gelukkig 2021 te wensen!