Kwalificatie roboteam Twente op WK robotvoetbal

17 juli 2017, 00:00
Het robotteam staat te popelen (foto: TU Twente).
Het robotteam staat te popelen (foto: TU Twente).

Roboteam Twente is erin geslaagd zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap robotvoetbal in Nagoya (Japan), dat van 25 tot 31 juli 2017 wordt gehouden. Een knappe prestatie gezien het feit dat het team pas een jaar bezig is en met een lege ontwerptafel begon. In een razend tempo werd een team samengesteld waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn, werd financiering binnengehaald en werd bovendien een robotvoetbalteam ontwikkeld dat zich mag gaan meten met de wereldtop. Binnenkort reist het Roboteam af naar Japan waar wordt gestreden met robotvoetbalteams van over de hele wereld. 

Gewaagde keuzes

Bij zowel de hardware als de software heeft het team vaak voor een andere aanpak gekozen dan de bestaande teams. Letterlijk elk detail is onderwerp van urenlang onderzoek geweest. Daarbij kan men denken aan het dribbelsysteem, schietsysteem, en de elektronische aansturing.
Zo zijn de wielennieuw ontwikkeld voor een betere grip grip en een lagere rolweerstand. Ze zijn ook meer naar voren gericht dan gebruikelijk, wat zorgt voor een betere voorwaartse acceleratie.  

Kunstmatige intelligentie

Een ander belangrijk onderdeel is de software, de kunstmatige intelligentie van het voetbalteam. Ook hier onderscheidt het team zich van de andere teams door gebruik te maken van zogeheten behavior trees, een grafische methode om de beslissingsstructuur te programmeren. Zo kunnen niet-programmeurs robotvoetbal-tactieken in de robot implementeren.
Ook gebruikt RoboteamTwente ROS, een aansturingssysteem voor robotica dat inmiddels zijn opmars maakt in het bedrijfsleven. Met behulp van heatmaps wordt in kaart gebracht waar op het veld vrije posities zijn, zodat de computer langs de zijlijn kan bepalen waar de robots ze het beste heen kunnen rijden.

Praktijktest

Tijdens het WK zal voor het team duidelijk worden of de innovaties succesvol zijn in de strijd tegen andere topteams. Vanaf 25 juli zal het team verslag doen van de verrichtingen; ook zijn de wedstrijden live te volgen. Bezoek daarvoor de site en de Facebook-pagina van Roboteam Twente.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items