In 2019 verschijnt in de Eindhovense wijk Meerhoven ’s werelds eerste woning van 3D-geprint beton ― en die woning gaat ook werkelijk bewoond worden. Het is de eerste van in totaal vijf ‘geprinte’ woningen; bij elke volgende woning worden innovaties uitgetest.

De gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos zijn de partners voor dit project.

Wereldprimeur

Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de (woning)bouw ingrijpend te veranderen met betrekking tot snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en vorm- en keuzevrijheid. De TU Eindhoven is met haar betonprinter één van de wereldkoplopers op dit gebied. De vijf Eindhovense woningen zullen daadwerkelijk in gebruik genomen worden, en dat is een wereldprimeur. Dat betekent onder meer dat de woningen moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. Medio 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn.

Realtime innovatie

De vrijstaande woningen van dit Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd. Dat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. De eerste woning zal een gelijkvloerse woning worden die off-site wordt geprint. De ambitie is om de vijfde woning, bestaande uit drie woonlagen, helemaal op locatie te printen, zodat de geprinte elementen direct op hun eindbestemming zijn.

De samenwerkende partners zien het project nadrukkelijk niet als een experiment. Zij zien de ontwikkeling als een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector.

Vormvrijheid

Het bijzondere ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten is geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Met de 3D-printer kunnen vrij eenvoudig vormen gerealiseerd worden die met de traditionele betonbouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om maatwerk te leveren aan de bewoners. Dit geldt met name voor de buitenzijde van de woning. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenzijde wordt goed bewaakt. De ‘antieke kast’ kan straks gewoon tegen een rechte wand worden geplaatst.