Zacht, dun, flexibel display

20 februari 2018, 12:31
Elektronica op de huid. Afbeelding: Takao Someya Research Group.
Elektronica op de huid. Afbeelding: Takao Someya Research Group.
Onderzoekers van de Takao Someya Research Group aan de universiteit van Tokyo hebben een display ontwikkeld, dat slechts 1mm dik is en zó elastisch, dat het met de huid meebeweegt en bijvoorbeeld rechtstreeks biologische informatie kan weergeven.
Een denkbare toepassing zou bijvoorbeeld een rechtstreeks weergegeven ECG kunnen zijn, waarbij de flexibele elektronica, dankzij de vorderingen van de halfgeleiderindustrie, meer kan dan alleen weergeven. De gemeten data zou ook meteen draadloos naar een smartphone of een medisch registratieapparaat kunnen worden verstuurd.

Dit nieuwe elektronicasysteem combineert halfgeleiders met sensoren en een luchtdoorlatende netelektrode samen met draadloze modules en weergave-elementen. Met deze techniek is ook een ECG-apparaat te maken met draadloze koppeling.

 
Zacht, flexibel en maar 1 mm dik: een display met 16 x 24 LED’s. Afbeelding: Takao Someya Research Group.
 
Het eigenlijke display is ontwikkeld door de School of Engineering van de universiteit van Tokyo samen met de firma Dai Nippon Printing en bestaat uit een rekbaar netwerk van 16 x 24 micro-LED’s op een dun rubbersubstraat. Het display doorstaat een uitrekking tot wel 45 % en is stabiel in normale lucht en ook bij bewegingen van het lichaam. Het materiaal is zó huidvriendelijk, dat het zelfs na een week nog geen irritatie veroorzaakt. De druktechniek werkt met printsporen van zilverinkt en brengt ook chips aan op het rubbersubstraat.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items