Zeer zuinige miniatuur temperatuursensor

10 december 2013, 14:36
Zeer zuinige miniatuur temperatuursensor
Zeer zuinige miniatuur temperatuursensor

De TMP103 van Texas instruments is een zeer kleine digitale temperatuursensor met een resolutie van 1 °C, die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de temperatuur in een laptop of mobiele telefoon te meten. De chip wordt uitgelezen via een SMBus of een I2C-bus en heeft support voor MDA-commando's. Dat laatste betekent dat meerdere TMP103-devices (maximaal 8) op één bus kunnen worden aangesloten en je dan met één commando meerdere temperatuursensoren kunt uitlezen. Zo zou je dus een goed overzicht kunnen krijgen van de temperatuur op verschillende plaatsen in een notebook.

 

Het stroomverbruik van de TMP103 is zeer laag. Indien de chip in shutdown-mode staat, bedraagt het stroomverbruik 1 µA. In active mode is dit - afhankelijk van de gekozen configuratie - zo'n 3 µA.

 

Een handige functie in de chip is de zogenaamde watchdog-functie waarbij de gebruiker een maximale en minimale temperatuur kan opgeven. Komt de temperatuur boven de maximale temperatuur of onder de minimale temperatuur, dan wordt er een bit in het desbetreffende register gezet. De gebruiker kan zo eenvoudig zien of de temperatuur binnen de gestelde waardes is gebleven zonder de temperatuur daadwerkelijk continu bij te moeten houden.

 

De chip wordt geleverd in een 4 ball WCSP-package met een afmeting van 0,76 x 0,76 mm en dat is dus behoorlijk klein. Zo'n WCSP-package is niet zo gemakkelijk zelf te solderen, maar er is gelukkig een evaluatiebordje beschikbaar.

De TMP103 kost $0,39 (vanaf 1000 stuks), de prijs van het evaluatiebordje bedraagt $49.

 

Meer info:
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/tmp103.html

 

Evaluatiebordje:
http://focus.ti.com/docs/toolsw/folders/print/tmp103evm.html?DCMP=analog_signalchain_mr&HQS=Other+PR+tmp103evm-pr

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items