Zelfbalancerende 360-graden-scooter

19 april 2017, 10:11
Zelfbalancerende 360-graden-scooter. Bron: Gizmodo
Zelfbalancerende 360-graden-scooter. Bron: Gizmodo
Üo (geen typfout) is een zelfbalancerende scooter waarvan het belangrijkste element niet bestaat uit een of twee ronddraaiende wielen, maar uit ‘een massieve rubberen bal die het gewicht van de bestuurder kan dragen zonder te vervormen’.
 
Üo werd ontworpen door Olaf Winkler, een Duitse elektrotechnisch ingenieur van de RTWH Aachen (!), die op een dag het idee kreeg om een voertuig te bouwen dat zich op een bal in alle richtingen zou kunnen voortbewegen. Sindsdien bleef Olaf nadenken over het meest geschikte mechanisme. Als elektrotechnisch ingenieur en ontwikkelaar van auto-elektronica was hij ervan overtuigd alle kennis in huis te hebben om zo’n voertuig te bouwen. Gelukkig waren de meeste leveranciers van de benodigde diensten en onderdelen ook in Duitsland gevestigd. 

Üo kan worden omschreven als een 360°-scooter die jou in evenwicht houdt – en niet andersom. Winkler’s doel was een persoonlijk transportmiddel te bouwen dat zich soepel en veilig voortbeweegt. De bal wordt door de Üo met behulp van een drie-assige gyroscoop en en een versnellingssensor onder het zwaartepunt van de bestuurder gehouden. Omdat de bal in iedere richting kan bewegen lukt dit altijd en is omvallen vrijwel uitgesloten. Als we wat meer in detail naar het ontwerp kijken zien we dat het apparaat zich in feite voortbeweegt met drie door motoren aangedreven wielen en een bal. De wielen zijn gemaakt van lasergesneden staal. 

Versnellen en afremmen gebeurt door naar voren of naar achteren te leunen. Door zijwaarts te leunen worden bochten gemaakt. Om met het voertuig vertrouwd te raken beschikt het over een ‘beginners-modus’. De topsnelheid is 12 km/uur. 

De ontwikkeling is inmiddels afgerond en de eerste leveringen staan gepland voor deze zomer. Het project gaat definitief door als op 13 mei 2017 het streefbedrag van $ 42.451 is opgehaald. Op de campagnepagina vindt u meer informatie over de beschikbare versies en bundelaanbiedingen. 

Bron: Gizmodo /Techexplore
 

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items