Zuinig display voor databrillen

7 november 2016, 10:10
Zuinig display voor databrillen
Zuinig display voor databrillen
Bij een databril wordt informatie aan het oog doorgegeven door middel van een klein display. Helaas verbruikt zo'n display met zijn aanstuurelektronica vrij veel energie, waardoor de accu het niet lang volhoudt. Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer-Institut für Organische Elektronik, Elektronenstrahl- und Plasmatechnik FEP hebben een energiebesparend OLED-display voor dit soort toepassingen ontwikkeld, waarbij het energieverbruik is gereduceerd tot een fractie van het verbruik van de huidige displays. Het display is van 8 t/m 11 november te zien op de electronica beurs in München.

De ingenieurs van het FEP hebben een jarenlange ervaring in het ontwerpen en produceren van displays met OLED's. In dit geval hebben ze de OLED's op een silicium chip gemonteerd, die de individuele pixels aanstuurt. Er is tevens een camera-functie in de chip geïntegreerd. Daartoe bevindt zich in elke LED ook nog een fotodiode. De camera-functie is belangrijk om te kunnen bepalen in welke richting de gebruiker kijkt. Maar daarmee is het stroomverbruik nog niet verminderd.

Bij een bewegend videobeeld wordt de beeldinhoud gewoonlijk 50 of 60 keer per seconde vernieuwd en dat kost veel energie. De onderzoekers van het FEP hebben een manier gevonden om de grote datastroom te reduceren. Alleen delen die in het beeld veranderen, worden aangepast. De energiebesparing is aanzienlijk: terwijl een gewone databril circa 200 mW verbruikt, heeft het FEP-display maar 2 tot 3 mW nodig.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items