De digitale microscopen van Andonstar staan bekend om hun combinatie van goede prestaties en betaalbaarheid. Ze zijn gemaakt voor het elektronica lab waar ze nuttig zijn voor het inspecteren van soldeerverbindingen en PCB-sporen, of voor het uitvoeren van precisiesoldeerwerk en reparaties. Hoewel er andere toepassingen zijn voor deze microscopen, zoals het inspecteren van munten, zijn ze niet bedoeld voor bijvoorbeeld medisch gebruik.

Instapmodel Digital Microscope

De Andonstar AD210 is een instapmodel digitale microscoop met een groot 10,1-inch scherm zonder HDMI-uitgang. Het heeft een 2-megapixelcamera en een maximale fotoresolutie van 4032 × 3024 pixels (12 MP), maar standaard staat deze ingesteld op 1920 × 1080 pixels (2 MP). Vreemd genoeg, wordt de vergrotingsfactor, toch een belangrijke parameter voor een microscoop, nergens benoemd, niet in de handleiding, niet op de lens, én niet op de website.
 
ad210 box contents
The Andonstar AD210 komt als kit, maar wel een die zeer eenvoudig in elkaar te zetten is.

De doos bevat alles wat nodig is om de Andonstar AD210 microscoop te monteren en direct uit te proberen. Zoals gebruikelijk bij Andonstar microscopen, wordt omwille van de verpakkingsomvang ook de AD210 geleverd als een eenvoudig in elkaar te zetten bouwpakket. De doos bevatte tevens een 32 GB microSD-kaart en een USB-kaartlezer, zodat ik meteen foto's kon maken. Wees echter voorzichtig bij het plaatsen van de SD-kaart, want dit kan lastig zijn en het is makkelijk om de kaart weg te schieten of zelfs in je oog te krijgen. Met de meegeleverde kaartlezer kun je de vastgelegde foto's en video's gemakkelijk naar een computer overbrengen.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten!

Een kijkje in de natuur

Eenmaal gemonteerd kun je de microscoop ook uitproberen met een van de vijf biologische monsters van biomaterialen (onderdelen van een honingbij, ui en dennentak). Hiervoor heeft de microscoop een speciale ondersteuning met daarin een witte LED, zodat het licht ook door het monster heen kan schijnen. Dit onderdeel heb je echter niet nodig bij het inspecteren van printplaten.
 
ad210 first power on
De AD210 met daaronder het meegeleverde monster van een dennentakje.

Nu we het toch over verlichting hebben, de AD210 heeft twee spotlampen op flexibele armen die je kunt buigen om op het object van interesse te richten. De intensiteit van deze twee lampen wordt aangepast met de aan een kabel bevestigde afstandsbediening. Naast deze twee duidelijk zichtbare spots heeft de lens een ingebouwde LED-ring. De helderheid van deze LED's wordt geregeld door een kleine draaiknop op het display onder de infraroodontvanger. De lichtregeling op de infrarood afstandsbediening past de beeldhelderheid aan, niet de fysieke lichten.

De Andonstar AD210 biedt comfortabele werkruimte

De AD210 is uiteraard in hoogte verstelbaar, waardoor er een ruimte van ongeveer 23 cm (iets meer dan 10 inch) tussen de lens en de basisplaat mogelijk is. Dit biedt voldoende ruimte om comfortabel onder de lens te werken, maar let uiteraard wel op dat je geen hete soldeer op de lens schiet. De basisplaat heeft een afmeting van 20 cm (diepte) bij 18 cm (breedte), wat een goed compromis is tussen comfort en omvang. De microscoop kan ook naar voren en naar achteren kantelen, maar hiervoor is een sleutel nodig om de schroef los te maken. Ook comfortabel; het display zelf kan eveneens naar voren en naar achteren kantelen.

Zoals al kort vermeld, wordt de AD210 geleverd met een infrarood afstandsbediening (twee AAA-batterijen niet inbegrepen), wat praktisch is omdat het toegang tot sommige functies veel sneller maakt. Ook laat het je enkele instellingen aanpassen, foto's maken en video's opnemen zonder de microscoop aan te raken. Dit voorkomt trillingen en bewegingen van het object nadat de microscoop is ingesteld.

Vergrotingsfactor van de Andonstar AD210

ad210 magnification check
Zo dicht mogelijk inzoomen op een 0805 weerstand.

Om een idee te krijgen van de maximale vergrotingsfactor, heb ik de lens zo laag mogelijk neergezet en een printplaat met SMT-onderdelen eronder geschoven. Na wat gefriemel slaagde ik erin een goed beeld te krijgen van een 0805-weerstand. Deze vulde het hele scherm. Een 0805-weerstand heeft een lengte van 2 mm en het scherm heeft een breedte van 214 mm; hiermee kunnen we een vergrotingsfactor van grofweg 100 berekenen.
 
ad512 0805 photo
Een foto toont een breder beeld van het object dan het scherm doet.

Conclusie

De Andonstar AD210 is een praktische en betaalbare digitale microscoop die ziech goed leent voor precisiewerk aan printplaten, maar bijvoorbeeld ook voor het inspecteren van munten. Hij is gemakkelijk te gebruiken en het grote 10,1-inch scherm biedt een mooi, helder beeld. De verstelbare, kantelbare standaard biedt een prima werkruimte waar handen en gereedschap vrij kunnen bewegen, terwijl de basisplaat groot genoeg is voor grotere printplaten. Hoewel de functies van de AD210 uiteraard beperkter zijn in vergelijking met zijn (veel duurdere) grotere broers, de AD409 en de AD409Pro, zal deze nieuwe microscoop zeker een welkome aanvulling zijn op het thuislaboratorium van menig elektronicus.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Review!