Omdat de naam tot verwarring kan leiden, laten we dan meteen duidelijk zijn: de FNIRSI SG-003A multifunctionele signaalgenerator is niet zomaar een willekeurige functie- of golfvormgenerator. In plaats daarvan is het een soort procesmeter voor het genereren en meten van spanningen, stromen of frequenties die compatibel zijn met PLC's en andere (industriële) proces-besturingssystemen. Denk aan current loops van 4 mA tot 20 mA, een stuurspanning van 0 V tot 10 V of 24 V, of een PWM frequentie. De functies van de SG-003A zijn echter interessant genoeg om hem ook in het lab te gebruiken.
FNIRSI SG-003A led tester
Praktische LED tester. Hij meet de voorwaartse spanning terwijl je de stroom in kleine stapjes aanpast.

De FNIRSI SG-003A signaalgenerator is een handzaam lichtgewicht apparaat ter grootte van een wat groot pakje sigaretten. Het wordt geleverd in een mooie doos samen met vier banaan-naar-krokodil verbindingssnoeren van 1 meter, een USB-oplader met USB-C kabel en een kleine handleiding in het Engels. De snoeren zijn blauw, rood, geel en zwart, net als de vier aansluitingen aan de korte bovenkant van het instrument.

Het voorzijde van de SG-003A heeft een 2,4″ kleurenscherm en zeven verlichte siliconen drukknoppen. De aan/uit-knop zit aan de korte onderkant links van de USB-C connector. Als je er ongeveer twee seconden op drukt, wordt het apparaat ingeschakeld. Er verschijnt een in tweeën gesplitst display met bovenaan een grafiek en onderaan enkele waarden.
Op de drukknoppen drukken zonder eerst de handleiding te lezen is een beetje zinloos, want de interface is niet erg intuïtief. Dit wordt niet makkelijker gemaakt door een aantal vreemde labels zoals 'Cuttent' (volgens mij moet dit 'Current' zijn), 'Prei' (Preset?) of 'Ulse' (Pulse?). Het cursortoetsenbord verandert van kleur afhankelijk van de volgorde van de ingedrukte toetsen.

Ondanks de ietwat verwarrende gebruikersinterface is het de moeite waard om te proberen het instrument te begrijpen, want het heeft een aantal interessante functies.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten!

Wat kun je doen met de FNIRSI SG-003A?

Om iets nuttigs te doen met de SG-003A moet je eerst een functie selecteren. Er kunnen twee functies tegelijk actief zijn: een ingang en een uitgang. Zowel de ingang als de uitgang kunnen onafhankelijk van elkaar geconfigureerd worden voor stroom of spanning. De uitgang kan ook een frequentie zijn. Een ingangs- of uitgangsfunctie wordt geselecteerd door op de FN-toets te drukken (deze wordt rood), gevolgd door de IN- of OUT-toets. De geselecteerde functie wordt geel weergegeven boven in het scherm. Met de cursortoetsen kun je een andere functie kiezen. Met de Enter toets krijg je toegang tot de functie-instellingen die je kunt aanpassen met de cursor en Enter toetsen. Druk op FN om de waarden te accepteren en af te sluiten. Als je vaak genoeg op FN drukt, keer je terug naar het hoofdscherm. Afhankelijk van de functie die je hebt geselecteerd, kun je die vervolgens gebruiken. Voor een uitgang moet je op Enter (On/Off) drukken om de uitgang in te schakelen. Het signaal is beschikbaar op de rode aansluiting met het label OUT. Een ingang moet worden aangesloten op de blauwe en gele aansluitingen.
 
FNIRSI SG-003A 24 V output
Geweldig, 3-cijferige nauwkeurigheid...

De waarde van de uitgang heeft een geel cijfer dat je naar links of rechts kunt bewegen en kunt verhogen of verlagen. Op deze manier kun je snel elke waarde binnen het geselecteerde bereik instellen. Je hebt nu een vrij nauwkeurig programmeerbare spannings-, stroom- of frequentiegenerator. Een uitgang van 24.000 V werd door mijn Fluke 189 multimeter gemeten als 24.000 V en een stroom van 24.000 mA werd gemeten als 23.982 mA. Ook frequenties bleken exact te zijn. Om goede nauwkeurige waarden te krijgen, moet je het apparaat eerst ongeveer 30 minuten laten opwarmen.

Ook aan de ingangszijde was alles nauwkeurig. DC spanningen tot 30 V kunnen worden gemeten en stromen tot 24 mA.
Mijn SG-003A lijkt te zijn gekalibreerd, en misschien staat dat ook wel in het Chinees op het kleine gele etiket dat ik in de doos vond?

Als je op FN drukt gevolgd door Convert (omlaag), volgt de output de input. Als de ingang was ingesteld als spanning en de uitgang als stroom, dan zal de SG-003A functioneren als een spanningsgestuurde stroomgenerator. Op dezelfde manier kan het ook een spannings- of stroomgestuurde frequentiegenerator of een stroomgestuurde spanningsgenerator zijn.

Een andere leuke functie is de automatische optie. Hiermee kun je een waarde in het apparaat een programmeerbaar aantal keren laten op- en aflopen (kan ook oneindig zijn). De mate van op- en aflopen kan natuurlijk worden aangepast. Op het 'Curve' scherm kun je in oscilloscoopmodus zien hoe de in- en uitgangen zich gedragen.
 
FNIRSI SG-003A oscilloscope curve
Grafische weergave. De witte lijn is de invoer, de gele lijn is de uitvoer.

De FNIRSI SG-003A heeft nog veel meer functies die je zelf kunt ontdekken.
 

Conclusie

Net als alle andere FNIRSI instrumenten die door mijn handen zijn gegaan, is de SG-003A van uitstekende bouwkwaliteit. Het ziet er mooi uit en voelt zeer robuust aan. De gebruikersinterface is wat ingewikkeld, maar als je het eenmaal door hebt, gedraagt het instrument zich probleemloos.

Hoewel ik niet veel processen heb om te kalibreren, beschouw ik de draagbare SG-003A als een nuttige toevoeging aan mijn lab, omdat ik er op een eenvoudige manier nauwkeurige stromen (geweldig voor LED-tests), spanningen en frequenties mee kan genereren. De conversiefunctie is ook leuk, hoewel ik er (nog?) niet achter ben gekomen hoe ik het bereik van de uitgang kan veranderen. En je kunt eigenlijk nooit genoeg voltmeters hebben, toch?

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Review!Vertaling: Hans Adams