In deze tijd van e-bikes, elektrische scooters en andere voertuigen zijn krachtige programmeerbare voedingen essentieel voor het testen van motoren en het opladen van batterijen. En hoe zit het met die enorme, kleurrijke LED-schermen met duizenden LED's? Die verbruiken ook veel stroom. Je oude vertrouwde regelbare voeding van 30 volt en 2 ampère is daar gewoon niet op berekend.

In de doos

In zulke situaties kan de Joy-it JT-PS1440-C precies zijn wat je nodig hebt. Met een uitgangsspanning tot 60 V DC en een uitgangsstroom tot 24 A kan hij bijna 1,5 kW (1440 W om precies te zijn) leveren. Bovendien heeft hij een speciale acculaadmodus met een eigen uitgangs- en capaciteitsmeting.

De JT-PS1440-C wordt geleverd in een kartonnen doos samen met een netsnoer (Europese CEE 7/7 stekker), een temperatuursensor, een reservezekering, een veiligheidsmededeling en een gedrukte handleiding in het Duits, Engels en Frans. De set weegt 3,5 kg; de voeding zelf weegt iets meer dan 3,3 kg. Hij meet 17 bij 9 cm en is 33 cm diep. Dit zijn zeer bescheiden cijfers voor een voeding die bijna 1,5 kW kan leveren.

Kleurrijk display

De doos en handleiding vermelden trots dat de JT-PS1440-C gebruiksklaar is (waarom zou dat niet zo zijn?) en inderdaad, na het aansluiten en inschakelen is hij klaar voor gebruik. Het 2,4″ display is kleurrijk en geeft veel informatie weer. Het heeft acht parameters plus statusbalken boven en onder. De balk bovenaan toont de tijd en datum (waarom?) en enkele statuspictogrammen. De balk onderaan heeft vier indicatoren en een parameter die continu door drie waarden loopt: Ah, Wh en temperatuur. Via een instellingenmenu kun je kiezen tussen drie weergavetypen en je kunt de kleur voor elke parameter aanpassen.

Verouderde handleiding

Bij het bladeren door het instellingenmenu wordt al snel duidelijk dat de handleiding verouderd is. Het echte menu lijkt niet op het menu dat is afgedrukt en de beschikbare opties zijn anders. Helaas is er geen recente versie van de handleiding te vinden op de webpagina van het product.

Zoals eerder vermeld is de gedrukte handleiding in het Duits, Engels en Frans, maar er zijn twee extra talen beschikbaar voor de gebruikersinterface van de voeding: vereenvoudigd Chinees en Russisch. Er zijn drie in plaats van twee schermindelingen, terwijl de mogelijkheid om kleuren aan te passen helemaal niet wordt genoemd. Ook worden er twee cryptische 'Call' instellingen genoemd die in werkelijkheid nog cryptischer zijn: 'Take Ok' en 'Take Out'. Ze verwijzen naar presets ('data groups' in de handleiding). Als 'Take Ok' is geactiveerd, moet de gebruiker de wijziging van een preset bevestigen. Als 'Take Out' is geactiveerd, krijg je geen (vereenvoudigd) Chinees eten, maar wordt de uitgang van de voeding aangepast zodra je een nieuwe preset kiest.

Het instellingenmenu toont ook vier pictogrammen of knoppen onderaan, maar er wordt nergens vermeld hoe je ze moet gebruiken of waar ze voor dienen.jt-ps1440 no cover

Onder de motorkap van de JT-PS1440-C

De veiligheidsinformatie in de doos laat een iets ander product zien. Het heeft dezelfde gebruikersinterface, maar lijkt slechts ongeveer 5 cm diep. Het vermeldt ook een ingangsspanning tot 70 V DC, wat verrassend is voor een apparaat met een 230 V AC netsnoer. De verklaring is dat de JT-PS1440 een modulair ontwerp is, net als de Joy-it RD-6006. Ze zien er zelfs identiek uit, met als enige verschil het modelnummer dat erop gedrukt staat. De RD-6006 is een programmeerbare DC/DC converter die een externe DC voeding nodig heeft. Er is een kit verkrijgbaar om er een gewone voeding van te maken. De JT-PS1440-C (let op de 'C') heeft hetzelfde ontwerp, maar wordt volledig geassembleerd geleverd.

Als je het deksel verwijdert, zie je een glanzende 1500 W AC/DC convertermodule die is aangesloten op de DC/DC converter en regelmodule JT-PS1440 (zonder 'C'). Het ziet er allemaal erg netjes uit. Je mag het deksel verwijderen, want dan krijg je toegang tot de vervangbare zekering. De garantiezegel sluit niets af. Het is ook mogelijk om een Wi-Fi-module op de besturingsmodule aan te sluiten. Dit is waarschijnlijk dezelfde ESP8266-module als die voor de RD-6006 (ref. JT-RD6006-Con).

PC software

De JT-PS1440-C heeft een USB-interface op het voorpaneel om hem aan te sluiten op een computer. De bijbehorende software is lastig te vinden, omdat deze niet op de webpagina van het product staat. Ik vond een link op de product productpagina van de RD-6006 en omdat de JT-PS1440 er erg op lijkt, heb ik dat programma gedownload en uitgeprobeerd. Er is geen installatie nodig (je moet misschien wel een seriële poort driver CH340 installeren) en na het opstarten zag het er precies zo uit als in de handleiding. Nadat ik echter op de knop 'Connect' had geklikt, vertelde een pop-up mij "No support this product model!".

De oplossing is om op de knop 'Software-update' te klikken. Deze toont een link vanwaar je de meest recente versie kunt downloaden. Kopieer deze link in een browser en download het bestand (want het programma doet dat niet voor je). Start het nieuwe programma en klik op het tandwiel 'Product selection' om de JT-PS1440 te selecteren. Nu kun je de voeding bedienen.
 
JoyIT Power Supply V1.0.0.15 PC utility
Joy-IT DC Voeding V1.0.0.15 of hoger is vereist.
Als je goed naar het programma kijkt, zie je een 'Product Model' nummer 'RD6024'. Ook is de naam van het programma in de taakbalk van Windows 'Riden Power Supply Software'. Inderdaad, de JT-PS1440-C is de Joy-it versie van de Riden RD6024. Als je dit eenmaal weet, kun je op internet een recentere handleiding vinden.

Merk op dat wanneer de PC de voeding aanstuurt, de knoppen van de voeding niet gebruikt kunnen worden. Alle instellingen worden op de computer gedaan.

De JT-PS1440-C uitproberen

Het melden van problemen in de gebruikersinterface is natuurlijk leuk, maar het zegt niet veel over de prestaties van de voeding. Helaas heb ik geen belasting van 1,5 kW zoals een grote elektrische gelijkstroommotor* of een batterij, maar ik heb wel vier vermogensweerstanden van 200 W, 6,8 Ω. Parallel gemonteerd (op een koellichaam) meten ze 1,7 Ω. Ik heb deze passieve belasting aangesloten op de '+' en '-' uitgangen van de voeding (rood en zwart) met een voltmeter en een oscilloscoop parallel, zodat ik de spanningsval en ruis kon bekijken. Ik stelde de stroomlimiet, overstroombeveiliging en overspanningsbeveiliging in op hun maximale waarden (respectievelijk 24,1 A, 24,2 A en 62 V).

Beginnend bij 5 V, 2,92 A, pompte ik 14,57 W in mijn belasting (volgens de voeding). De voeding gaf 4,99 V aan, de multimeter 4,98 V. De oscilloscoop toonde 70 kHz pieken met een piek-tot-piek waarde van 100 mV en een gemiddelde van ongeveer 20 mVPP. Bij 10 V liep de stroom op tot 5,85 A (58,44 W). De PSU gaf 9,99 V aan, de multimeter 9,95 V. De pieken werden iets groter met een piek-tot-piekwaarde van 110 mV.

De volgende stop was 100,1 W (VOUT: 13,07 V; IOUT: 7,66 A). De multimeter gaf 13,01 V aan; de pieken liepen op tot 130 mVPP. Door het uitgangsvermogen bij elke stap te verdubbelen, ging ik naar 800,3 W (VOUT: 36,85 V; IOUT: 21,72 A). Op dit vermogensniveau hebben de pieken geen waarneembare frequentie meer. De gemiddelde ruisamplitude was 100 mVPP met pieken van ongeveer 500 mVPP. Mijn test eindigde bij 982,5 W omdat ik de maximale uitgangsstroom van 24,1 A had bereikt (VOUT: 40,77 V; 40,56 V op de multimeter). De gemiddelde ruisamplitude was 150 mVPP met pieken van ongeveer 700 mVPP.

Door één weerstand los te koppelen van de passieve belasting nam de weerstand toe tot 1,96 Ω. Hierdoor kon ik het uitgangsvermogen opvoeren tot 1.313 W (d.w.z. 1,3 kW; VOUT: 54,48 V; IOUT: 24,11 A). De gemiddelde ruisamplitude was 200 mVPP met pieken van ongeveer 800 mVPP.
 
jt-ps1440 24A 1313W
1313 W met weerstandbelasting. De instellingen van de oscilloscoop zijn verticaal: 100 mV/div; horizontaal 10 µs/div.
Het loskoppelen van een tweede weerstand verhoogde de weerstand van de belasting tot 2,65 Ω. Nu kon de uitgangsspanning alle kanten op, maar de stroom niet, en het uitgangsvermogen daalde tot (slechts) 1.058 W (VOUT: 59,99 V; IOUT: 17,65 A). De gemiddelde ruisamplitude was 100 mVPP met pieken van ongeveer 600 mVPP. Een eenvoudige controle van de stijgtijd bij deze instelling gaf ongeveer 240 ms van 10% tot 90%.

 
jt-ps1440 rise time
Niet de snelste voeding bij 1 kW uitgangsvermogen, maar geen overshoot.

Batterijlader

De acculaadmodus is een soort handmatige aangelegenheid zonder fancy functies zoals celbalancering. Het enige wat je kunt doen is een laadstroom, een maximale spanning en een maximale accutemperatuur opgeven. Een temperatuursensor om dit te doen wordt meegeleverd en wordt aangesloten op de achterkant van de JT-PS1440. Tijdens het laden loopt de capaciteitsteller, maar ik heb geen timer gezien. Als de laadstroom onder de programmeerbare uitschakelstroom komt, of als de temperatuur hoger wordt dan de (programmeerbare) uitschakeltemperatuur, schakelt de acculader uit.

Het testen van de acculadermodus met alleen een passieve belasting is niet mogelijk. Zonder een minimale spanning van ongeveer 0,9 V aangesloten op de uitgangsconnector van de accu, activeert de voeding de acculadermodus niet. Ik had gehoopt de temperatuurbeveiliging van de accu van de acculader te kunnen testen, omdat deze niet van toepassing is op de voedingsmodus. Omdat ik echter geen geschikte accu tot mijn beschikking had, kon ik dit niet doen.

Conclusie

De JT-PS1440 lijkt een capabele voeding te zijn die zijn specificaties waarmaakt. Hij is compact en licht, zeker gezien het vermogen dat hij kan leveren. Hij heeft geen moeite om een paar honderd watt te leveren. Natuurlijk is een uitgebreidere test nodig om uit te vinden waartoe hij echt in staat is, maar voor ongeveer €300, oftewel ongeveer €0,25/W, is hij zeker niet te duur.

De PS1440 is ook een eenvoudige acculader, maar die functie heb ik niet uitgeprobeerd omdat ik geen passende accu tot mijn beschikking had. Ik weet echter niet eens zeker of ik het had aangedurfd om het te proberen bij de vermogensniveaus waartoe de voeding in staat is. Ik laat het aan de avonturiers over om hun lab te laten afbranden.

Let op: een hoog vermogen vereist een goede bekabeling. Banaan meetsnoeren zijn meestal berekend op maximaal 3 A. Ik heb massief koperen netsnoeren gebruikt die aan banaanstekkers zijn gesoldeerd.
 
jt-ps1440 60V 1kW
60 V, 1 kW met een weerstandsbelasting. De instellingen van de oscilloscoop zijn verticaal: 100 mV/div; horizontaal 10 µs/div.

* Volgens de handleiding van de JT-PS1440-C mag je geen inductieve belastingen aansluiten, tenzij je ook voor een reverse current beveiliging zorgt.


Vertaling: Hans Adams