Een goede regelbare voeding zou onderdeel moeten zijn van elke elektronicawerkplek of lab. Het is net zo belangrijk als een multimeter. Een werkbank zonder labvoeding is als Barbie zonder Ken, totaal ondenkbaar. Gelukkig zijn er veel goede benchtop voedingen op de markt, dus je hebt echt geen excuus om er geen (toegang tot) te hebben.

Nog beter dan een goede benchtop voeding zijn twee benchtop voedingen. Waarom? Omdat je vaak meerdere apparaten of boards tegelijk moet voeden, of je werkt aan een project dat meerdere voedingsspanningen nodig heeft.

Joy-IT JT-RD6006

Als je op zoek bent naar een eerste of tweede (of zelfs derde?) labvoeding, kijk dan eens naar de JT-RD6006 van Joy-IT. Dit is een goedkope voeding met een aantal interessante specificaties. Het 2,4-inch LCD-scherm en de grote rotary encoder maken het gemakkelijk te gebruiken. Met een toetsenbord kunt je snel waarden invoeren en instellingen opslaan en oproepen. Het display heeft twee standen: numeriek of oscilloscoop (“curve style” zoals het wordt genoemd). In de tweede modus toont het de uitgangsspanning, -stroom en -vermogen met grafieken ten opzichte van de tijd.  
 
Joy-IT JT-RD6006 bundle
De Joy-IT JT-RD6006 bundel uitgepakt in zijn koffer.

Schakelende voeding (SMPS) Front-End

Om technisch correct te zijn, is de JT-RD6006 niet echt een labvoeding, maar een front-end voor een labvoeding. Het is een DC/DC buck-converter die een externe voeding of AC/DC-convertermodule nodig heeft om er een complete voeding van te maken. Een externe PSU wordt niet meegeleverd, tenzij je gaat voor de RD6006 DC-voedingsbundel die een 60 V industrieel AC/DC-converterblok (SMPS) bevat. Deze bundel bevat ook een grote aluminium behuizing en een wifi-module.

Besturingssoftware

Wifi? Ja inderdaad, want de RD6006 kan via Wi-Fi (alleen) met een smartphone worden bediend. Daar is een app voor. Het kan ook worden bediend vanaf een computer via een seriële USB-poort. De gebruikersinterface van het besturingsprogramma is duidelijk en modern en kan ingesteld worden in het Chinees, Engels, Frans en Duits (als Engels is geselecteerd, wordt de klassieke 'OK'-knop een veel coolere 'Sure'-knop). Volgens het programma is het zelfs mogelijk om meerdere apparaten op een RS-485-bus met elkaar te verbinden en vanaf één plek te bewaken. Ook datalogging is mogelijk.

Let op dat er een wachtwoord nodig is om het kalibratiescherm te openen. Omdat het nergens vermeld lijkt te zijn, zal ik het hier geven: 168168 (maar vertel het aan niemand).
 
Joy-IT JT-RD6006 PC Control Software
De JT-RD6006 kan worden bediend vanaf een computer via USB of vanaf een smartphone via Wi-Fi.

Kenmerken van de voeding

Waar een regulier labvoeding een instelbare uitgangsspanning heeft van maximaal 24 V of 30 V en een uitgangsstroom van 2,5 A, misschien 3 A, heeft de JT-RD6006 een uitgangsspanningsbereik van 0 tot 60 V met een royale uitgangsstroom van 0 tot 6 A. Dit is in totaal 360 W, ruim voldoende voor de meeste toepassingen. Om deze waarden te bereiken, moet de voeding van de RD6006 (AC of DC, aan jou de keus) dit natuurlijk ook kunnen leveren.

Om bij zware belastingen de zaken onder controle te houden, biedt de RD6006 bescherming tegen overspanning (OVP), overstroom (OCP) en overtemperatuur (OTP) en een ventilator gaat aan als het binnen de behuizing te warm wordt.

Batterijlader

Behalve dat het handig is bij het werken met bijvoorbeeld audioversterkers of motordrivers, is zo'n hoge spanning en zoveel stroom praktisch voor het opladen van allerlei soorten batterijen. Oplaadbare batterijen zijn niet langer beperkt tot 1,2 V NiMH AA-cellen, tegenwoordig gebruiken e-bikes, hoverboards en elektrisch gereedschap allemaal batterijen met spanningen zoals 36 V, 42 V, 48 V, 60 V (en sommige zelfs 120 V of hoger). De JT-RD6006 kan deze opladen, hij heeft zelfs een speciale acculaderfunctie met een eigen output, de opgebouwde lading wordt in Ah weergegeven. Wees echter voorzichtig, het is een groene banaanstekker die niet moet worden verward met de groene aardverbinding die je op veel andere labvoedingen vindt!

Samenvatting

De Joy-IT JT-RD6006 is een veelzijdige front-end tafelvoeding en heeft uitgebreide batterijoplaadmogelijkheden tot 60 V, 6 A. Dit vereist een externe AC/DC-voeding en een behuizing om alles in te bouwen (beide zijn inbegrepen in de bundel). Het apparaat kan worden bediend vanaf een computer via USB of vanaf een smartphone na installatie van de Wi-Fi-uitbreidingsmodule (meegeleverd in de bundel). Behalve dat het een prima laboratoriumvoeding is, maken de hoogspanningscapaciteiten het ook een geweldig hulpmiddel voor mensen die onderhoud plegen aan zaken als e-bikes en elektrische steps.

Wil je meer weten? Lees deze test...
 
Joy-IT JT-RD6006 bundle review
Geassembleerde JT-RD6006 bundel.

Vertaling: Hans Adams