Als een print (Printed Circuit Board, PCB) is ontworpen en gefabriceerd, moet hij worden bestukt met elektronische componenten. Hoewel printontwerpers erg hun best doen om dat zo gemakkelijk mogelijk te maken, zijn we allemaal weleens geconfronteerd met een verkeerde footprint of een onderdelenlijst (Bill Of Materials, BOM) waar iets aan ontbrak. Het is dan ook niet gemakkelijk alles meteen de eerste keer goed te krijgen. Printen en BOM’s moeten ook worden gedebugd. De PCB Assembly Visualizer van Eurocircuits is een prachtig gereedschap om zulke problemen te vinden voordat de kaart wordt gefabriceerd en dat scheelt een hoop tijd en geld.

De Heilige Drie-eenheid: PCB, BOM en CPL

Naast een PCB zijn voor het bestukken een BOM en een Component Placement List (CPL) nodig. Die drie zijn onderling gerelateerd en ze moeten dan ook onderling consistent zijn. Samen vormen ze de heilige drie-eenheid van het printontwerp:
  1. De print moet de juiste footprints hebben;
  2. De BOM moet de juiste componenten specificeren met de juiste footprints;
  3. De CPL moet de exacte posities van deze componenten op de print bevatten.
De PCB Assembly (PCBA) Visualizer biedt de gereedschappen om die drie goed te krijgen voordat de kaart wordt besteld.

PCB Assembly Visualizer: Drie stappen

  1. Begin met het uploaden van een printontwerp en open de PCB Visualizer. Gebruik eerst de gereedschappen die we in de eerdere artikelen besproken hebben om zeker te weten dat de kaart kan worden gefabriceerd.
  2. Upload de BOM. De PCBA Visualizer verifieert die met een database van bekende, goede componenten. Onbekende, verouderde en dubbelzinnige componenten worden in deze stap geïdentificeerd. Als hier problemen worden gevonden, moeten die natuurlijk worden gecorrigeerd voordat we doorgaan.
  3. Door de CPL toe te voegen kunnen andere problemen, zoals verkeerde afmetingen, verkeerde posities en zelfs ontbrekende componenten in de BOM worden gedetecteerd.