Zonder netadapter

Met de PiJuice van PiSupply kun je je Raspberry Pi gebruiken zonder voedingsadapter. Of in ieder geval een tijdje dan. Hij is opgezet als UPS (Uninterruptable Power Supply) en kan meerdere uren overbruggen. De meegeleverde accu van 1820 mAh houdt de Raspberry Pi 3B+, de meest gulzige stroomverbruiker van de Raspberry Pi-familie tot nu toe, volgens de makers zo’n 4 tot 6 uur op gang, afhankelijk van de belasting van de processor natuurlijk. En als dat niet genoeg is, is het door de extra headers op het board heel eenvoudig om de accucapaciteit uit te breiden met zwaardere accu's. Hier is een excelsheet met wat meer meetgegevens van verschillende accu's om een idee te krijgen van de mogelijkheden (klik om te vergroten).
   
Hierbij moeten we wel noteren dat bij onze gebruiksduurtesten de waarden uitkwamen tussen 1,75 uur en 3,25 uur, afhankelijk van de belasting (1,25 uur YouTube 1080p + 0,5 uur idle, respectievelijk zonder keyboard & muis, WiFi en Bluetooth uitgeschakeld, idle, HDMI aangesloten), gemeten met de meegeleverde BP7X-accu. Het weergegeven percentage van de restlading sprong hierbij nogal heen en weer en leek niet al te nauwkeurig. Dit is bekend bij de ontwerpers en op GitHub valt ook te lezen dat wij niet de enigen zijn met deze opmerking. Het probleem zit hem volgens PiSupply in de meting: tijdens het opladen is de nauwkeurigheid lager door de hogere belastingstroom die veroorzaakt wordt door de inwendige weerstand van het beveiligingscircuit binnenin de BP7X-accu.
 

Hoedje op

De PiJuice is geconfigureerd als HAT voor de Raspberry Pi en is zonder probleem op de 40-pens RPi-header te prikken. Geen gedoe met kabels -Fijn! De basisfunctie van de PiJuice werkt out-of-the-box zonder software of wat dan ook, maar pas als je de software installeert, krijg je toegang tot alle mogelijkheden die de bedenkers hem hebben gegeven.
 
 

Status-leds

PiJuice is voorzien van een driekleuren-led die de status van de accu als volgt aangeeft:
 
 • Niet op een Raspberry Pi gestoken:
  • Groen knipperend: stand-by
  • Blauw knipperend: aan het laden
  • Rood knipperend: Low battery
 
 • Op een Raspberry Pi gestoken:
  • Groen: ingeschakeld, meer dan 50% resterend
  • Blauw knipperend: aan het laden
  • Blauw continu: 100% geladen
  • Rood: minder dan 50% resterend of geen accu aanwezig