En dus had ik voor nog geen 40 dollar een kit op mijn bureau met de belofte van een steile leercurve voor zowel ARM als Bluetooth. Wat betreft de hardware legt het kleine board in de kit een prettig accent op sensors en actuators – ja, de echte wereld, wat dacht u hier van: accelerometer, magnetometer, infrarood-temperatuursensor, buzzer, driekleuren-LED (RGB) en navigatieschakelaar (smurfen-joystick). Plus natuurlijk ondersteunende componenten zoals de BLE-module en de programmeerhardware. Het plaatsen van een knoopcel in de batterijhouder aan de achterzijde is optioneel (databehoud), evenals het solderen van twee enkelvoudige16-pens headers om iedere externe schakeling die u zou kunnen bedenken van besturingssignalen te voorzien.  

Naast de kit hebt u een pc nodig (uiteraard met USB en internettoegang) en een iPhone of Android smartphone of tablet (uiteraard met Bluetooth). Optioneel een soldeerbout, maar u leest Elektor, nietwaar? 



Het opstartproces was een fluitje van een cent, inclusief registratie bij Anaren’s ‘Atmosphere’-platform waar het ‘community’-gevoel wordt gestimuleerd door een forum met ondersteuning van een opvallend goede Wiki en FAQ. Ik volgde de demo om de LED op het board door drie kleurensliders op mijn Samsung smartphone via Bluetooth te laten besturen. Inderdaad, de kit geeft u de mogelijkheid om een complete app met Bluetooth-communicatie te bouwen door elementen op een werkblad op uw pc-scherm te plaatsen. Het Atmosphere-tool ‘praat’ met de A20737 module en heeft mij geholpen door mijn meest voor de hand liggende fouten aan te wijzen. 


Als u eenmaal vertouwd bent met het ‘tekenen’ op uw pc-scherm kunt u veilig verder gaan met het programmeren van de Anaren-module met de ‘firmware’. Met uw pc kunt u uw ‘app’ schetsen, debuggen, previewen en de bijbehorende firmware via een op het board aanwezige FTDI USB-bridge naar het board downloaden. Vervolgens gebeurt er iets magisch met de smartphone, die de code voor uw ‘app’ draadloos ontvangt. U kunt de app direct gebruiken. Niet tevreden met de kleuren? Ga terug naar Atmosphere, pas aan, voeg eventueel een buzzergeluid toe, sla op, upload het geheel en kijk of het werkt. 

Anaren doet in de documentatie bij de kit een sterke en welgemeende aanbeveling om te beginnen met het ontwikkelen van wat u wilt en denkt dat mogelijk is, waarbij u de kit alleen maar als gereedschap gebruikt om aan de slag te kunnen. Volgens mij zijn ze hiermee veel te bescheiden. Ik vind de kit van grote klasse omdat ik als nieuwkomer nog niet toe ben aan alle technische hoeken en gaten van BLE, ARM of het bouwen van apps, en gelukkig is al het gedoe, waar ik na het lezen over deze technologieën bang voor was, niet aanwezig. Bij deze kit is BLE transparant, bijna onzichtbaar in termen van programmeren (een groot verschil met Elektor’s eigen BL600) en het ARM-programmeren blijft beperkt tot het slepen van elementen van de bibliotheek naar het werkblad en kijken wat er gebeurt (een groot verschil met Elektor’s ARM-programmeercursus en de meeste hardware). Hierdoor kan iedereen zich net zover in deze onderwerpen verdiepen als hij of zij wenst. 


Als een klein puntje van kritiek zou ik willen aanvoeren dat de bibliotheek van besturingselementen wat uitgebreider zou kunnen zijn en dat het werkblad grafisch niet optimaal is. Ook ben ik een beetje bezorgd over het toekomstig gebruik van andere ARM-processors, hoewel er op dit moment nog genoeg uitdaging te vinden is in het exemplaar dat zich in de Broadcom-chip bevindt. 

Conclusie: Voor een bedrag van iets minder dan 40 dollar krijgt u extreem flexibele ARM en Bluetooth Low Energy hardware, met aan de softwarekant embedded programmeren en apps bouwen zonder stress. Als u het nog niet van Mark Bowyer in zijn promotie-video hebt gehoord: deze kit is fenomenaal! 
 



BewarenBewarenBewarenBewaren