Naast het fabriceren van PCB’s biedt Eurocircuits ook ondersteuning aan bij het opbouwen van de schakeling op de print. Deze maand kijken we naar de eC-placer, een handbediende pick & place machine met cameraondersteuning.
 
Wanneer een volledige productie-run teveel van het goede is en er slechts een klein aantal PCB’s hoeft te worden opgebouwd, is hulp bij het plaatsen van componenten zeer welkom, zeer zeker bij Ball grid arrays (BGA’s). Hiervoor heeft Eurocircuits de eC-placer ontwikkeld. Met deze ‘contraptie’ wordt het nauwkeurig positioneren van fijne componenten op de PCB aanzienlijk vergemakkelijk én versneld.
 
De eC-placer lijkt eigenlijk nog het meest op een robuuste xy-tekentafel met in plaats van een penhouder een in de z-as beweegbare componenthouder met een vacuümsysteem en een camera. Daarbij zijn de xy-assen afzonderlijk magnetisch te vergrendelen en is het ‘tekenoppervlak’ een stevig gaatjesbord waar de PCB, het stencil en de componentfeeders/houders eenvoudig op te bevestigen zijn. Het apparaat beschikt over vier modi waarmee afhankelijk van de gewenste handeling de beste combinatie tussen snelheid en nauwkeurigheid gekozen kan worden:
  • Free mode, waarin de pick-up-tool en de camera vrij kunnen bewegen in het xy-vlak
  • Array mode, waarin de x-as wordt vergrendeld en de pick-up-tool in de y- en z-richting kan bewegen. Hiermee kunnen meerdere ‘op rij’ geplaatste componenten snel en nauwkeurig op de PCB geplaatst worden
  • Copy-paste mode, waarmee BGA’s en andere moeilijk op het oog te plaatsen componenten vanuit het stencil in één vloeiende beweging op de print geplaatst kunnen worden.
  • Lock mode, waarin de x- en y-assen vergrendeld worden, zodat de pick-up-tool alleen in de z-richting kan bewegen om de component te plaatsen
 
De mode die geactiveerd is, wordt aangegeven met drie leds. Wanneer er geen led oplicht, staat de eC-placer in de Free mode, één oplichtende led geeft aan dat de array mode geactiveerd is, twee oplichtende leds geven de copy-paste mode aan en drie oplichtende leds duiden erop dat de lock mode geactiveerd is.
 
De eC-placer wordt geleverd met twee voetpedalen: één pedaal activeert de vacuümpomp die de componenten vastzuigt tegen de nozzle van de oppiktool, het andere pedaal bedient op een slimme manier in combinatie met de verschillende modi het vergrendelen van de assen. Je krijgt er overigens vier verschillende quick-change nozzles bij waarmee de meeste componenten gehanteerd kunnen worden. 23 Instelbare houders (feeders) zijn meegeleverd om de componenten vast te houden. De vacuümpomp is in de machine ingebouwd en voorkomt dus de noodzaak voor een externe compressor.