Bij een endoscoop denk je waarschijnlijk het eerste aan een instrument voor medische toepassingen, maar in dit geval gaat het om een handig apparaat waarmee je door middel van een dunne buigbare buis met een ingebouwde camera aan het uiteinde in moeilijk toegankelijke ruimtes kunt kijken. Denk daarbij maar aan plekken in de motorruimte van een auto waar je slecht bij kunt of het inspecteren van een toevoerslang in een wasmachine. Dit is dus een apparaat dat niet speciaal is ontworpen voor elektronici, maar voor iedereen die wel eens op lastig bereikbare plaatsen wil kunnen kijken.

De PeakTech P5600 bestaat uit een basis-unit in de vorm van een pistoolhandgreep, waarop een TFT-monitor en een flexibele slang van 1 m met een kleine camera worden aangesloten. Het geheel wordt geleverd in een kunststof koffertje met een aantal toebehoren zoals batterijen, verschillende aansluitkabels, een microSD-kaartje en enkele opzetstukjes voor de camera.

Slang en camera

De camera die voorin de slang is gemonteerd, heeft een resolutie van 640x480 pixels. De lens heeft een vrij grote kijkhoek van circa 60 graden. Rond de lens zijn 6 witte LED's gemonteerd die vanaf de basis-unit kunnen worden ingeschakeld, de lichtsterkte kan traploos worden geregeld. De kop van de slang, het gedeelte waarin de camera zich bevindt, is 8,2 mm dik; de rest van de slang is 7 mm dik. Daarmee heeft men ook toegang tot vrij kleine openingen of ruimtes. De slang met de camera is goed afgeschermd en waterdicht (IP67, bestand tegen onderdompeling in water tot 1 m). De scherpstelling van de camera werkt vanaf een afstand van zo'n 3 cm.

Basis-unit en monitor

De P5600 wordt geleverd met verschillende accessoires.
De basis-unit bevat vier AA-batterijen voor de voeding. Met behulp van een "trekker" kan de gebruiker een LED van 1 W inschakelen die vooraan in de basis-unit is gemonteerd, zodat men een te onderzoeken plek al goed kan verkennen. Aan de zijkant van de unit zit een indicatie-LED die de batterijtoestand aangeeft.
De 3,5" grote TFT-monitor heeft een resolutie van 320x240 pixels en is in een aparte behuizing ondergebracht, die aan de achterzijde van een aantal contactpennen is voorzien. Deze behuizing wordt voor gebruik op de handgreep geschoven. Het is echter ook mogelijk om de monitor los van de handgreep te gebruiken door middel van een bijgeleverde verbindingskabel. Achter in de monitorbehuizing zit nog een klepje met een microSD-kaartje waarop het beeld op de monitor kan worden opgeslagen in de vorm van foto's of video's. Helaas moet je de monitor verwijderen van de handgreep om het klepje van het SD-kaartje te kunnen openen.