Sommige componenten genereren nogal wat warmte. Denk hierbij aan spanningsstabilisatoren, zwaardere CPU’s en microcontrollers, MOSFET’s die veel stroom voeren, maar ook bijvoorbeeld vermogensleds. Om deze warmte af te voeren, worden vaak koellichamen en kopervlakken ingezet. Dat is echter niet altijd mogelijk en soms is een kopervlak alleen niet voldoende om de gegenereerde warmte afdoende af te voeren. Vooral bij componenten in een SMD-behuizing is dit vaak het geval. In die gevallen (maar ook in gevallen waar bijvoorbeeld een zeer robuuste PCB is vereist, bijvoorbeeld in de automotive-sector) biedt de IMS pool van Eurocircuits een oplossing voor uw prototypes en kleine batchproducties.
 
IMS staat voor Insulated Metal Substrate — geïsoleerd metaalsubstraat. Het basismateriaal bestaat uit 1,5 mm dik aluminium. Hierop komt een elektrisch isolerende laag van 100µm, waarop de kopersporen worden aangebracht. Daarna
IMS pool-PCB in de PCB Visualizer
volgen soldeermasker en silk screen (tekstopdruk). Vanwege deze opbouw is het met deze techniek niet mogelijk PCB’s met meer dan één koperlaag te maken. Het doormetaliseren van bijvoorbeeld een via zou direct leiden tot een verbinding met de aluminium basisplaat en kortsluiting tot gevolg hebben indien niet ALLE vias met hetzelfde net zijn verbonden, waarbij het onzinnig zou zijn een dubbelzijdige print te ontwerpen. Overigens is de IMS pool-opbouw uitsluitend enkelzijdig uit kostoverwegingen. Dubbelzijdige printen met aluminium basisplaat zijn mogelijk, maar vereisen een volledig andere en duurdere productiemethode. Eurocircuits biedt dit niet aan.
 
Het materiaal dat voor de IMS pool wordt gebruikt is Polytherm van fabrikant MSC Polymer AG. De exacte gegevens kunt u vinden in dit datablad.
 
De maximale afmetingen van de print mogen 580 × 425 mm zijn, het minimum is 5 × 5 mm. De minimale afstand tussen afzonderlijke kopersporen bedraagt 0,15 mm en de aftand tot de rand van de print dient minstens 0,25 mm te bedragen (0,45 mm wanneer de print in een paneel zit waarbij de PCB’s door middel van V-cut gescheiden worden). De exacte printspecificaties vindt in een overzichtelijke lijst hier.