Voor metingen buitenshuis is een draagbaar meetinstrument bijzonder handig, vooral als je een apparaat hebt dat drie meetfuncties combineert. De JOY-iT DMSO2D72 biedt namelijk een oscilloscoop, multimeter en arbitrary waveform generator samen in één handzaam kastje. We gingen er mee aan de slag.

Wat is het nu?

Bij zoveel functionaliteit in één apparaat vraag je je natuurlijk af wat nu de hoofdfunctie is. Dat is uiteraard de oscilloscoop, in dit geval een tweekanaals versie met een bandbreedte van 70 MHz en een sample-rate van 250 Msamples/s (de helft bij gelijktijdig gebruik van 2 kanalen). Dat zijn heel aardige specs voor een meetinstrument dat nog geen 230 euro kost (voor Elektor-leden). Daar komen dan nog een AWG bij die eveneens behoorlijke eigenschappen heeft (sampling rate 250 Msamples/s) en een autoranging multimeter met aparte ingangen. Wat wil je nog meer?
De DMSO2D72 wordt geleverd met een stevig etui, een
voedingsstekker en verschillende soorten meetkabels.

Al deze mogelijkheden zijn ondergebracht in een stevige behuizing van circa 20x10x4 cm. Het geheel lijkt op een flinke multimeter. De kast zelf is voorzien van een rubber stootrand en aan de achterkant zit een uitklapbare steun om de meter rechtop te plaatsen. Aan de achterzijde bevindt zich ook het accucompartiment, waarin twee standaard 18650 Li-ion-cellen zitten. Die zijn dus altijd gemakkelijk te vervangen. Een klepje aan de rechterkant beschermt een USB-C aansluiting die dient voor de voeding en de PC-communicatie. Aan de bovenkant zitten drie verzonken BNC-connectoren voor de scoop-ingangen en de AWG-uitgang. Aan de voorzijde zien we bovenaan een 2,8 inch groot display met daaronder de bedieningsknoppen en helemaal onderaan zitten de multimeter-ingangen. De meter wordt geleverd in een royaal etui met veel toebehoren (zie foto).