Alle kaarten werken met een ST- LINK /V2.1 programmer/debugger, dus de enige extra hardware die nog nodig is, is een USB mini-B-kabel voor de Nucleo-64 en Nucleo-144, of een USB micro-B-kabel voor de Nulceo-32. En, natuurlijk, een computer met Windows XP of hoger. Ontwikkelen onder Linux is ook mogelijk, maar dan kost het wat meer inspanning om de gereedschappen aan de praat te krijgen. Op het internet zijn tutorials te vinden, die verklaren hoe dat moet.
 
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het ontwikkelen van software. De snelle en gemakkelijke manier is om gebruik te maken van de online gereedschappen op de mbed-website, maar niet alle kaarten lijken al beschikbaar te zijn. Voor offline programmeren zijn er de traditionele IDE’s van IAR en Keil, maar ook de gratis, op GCC gebaseerde IDE TrueStudio van Atollic. Voordat u de kaart kunt gebruiken, moet u eerst een driver voor de ST-Link installeren. Helaas staat dat nergens in de documentatie, maar hij is hier te downloaden. Eigenlijk moet dat, voordat u de kaart voor het eerst met de computer verbindt, maar achteraf lukt het ook nog. Er worden twee drivers geïnstalleerd: een STLink Virtual COM Port en een STLink Dongle.

Ook wordt een USB -schijf toegevoegd aan uw systeem, waar een link naar de mbed-omgeving op staat. Klik daar op. Als u een (gratis) account hebt wordt de kaart toegevoegd aan uw platforms. Er wordt ook een lijst van voorbeeldprogramma’s getoond, die u aan uw werkgebied kunt toevoegen. Als u mbed gebruikt, hoeft u verder niets te installeren en is het programmeren van de kaart nu net zo eenvoudig als het kopiëren van een bestand naar een USB -schijf. De kaart reset automatisch na het uploaden van een programma.

Als u offline werkt, download dan ook de libraries die bij de kaart horen. Er is een verschillend pakket voor elke µC familie, dus een kaart met een L0-processor heeft het STM 32CubeL0-pakket nodig, terwijl voor een F4-kaart STM 32CubeF4 nodig is. Als u, net als ik, verschillende Nucleo-kaarten bezit, bent u wel even bezig om alle bibliotheken te downloaden.
 
Een breed platform, de Nucleo-144