Niet iedereen heeft een dure oscilloscoop met veel features nodig. Vooral een beginnende elektronica-hobbyist is meer gebaat bij een apparaat met een overzichtelijke functie-omvang en niet te veel toeters en bellen. Het gaat om het wezenlijke: Signalen in elektronische schakelingen zichtbaar maken. En als beginner ga je ook niet meteen aan de slag met zeer hoge frequenties, de bandbreedte van een oscilloscoop hoeft dus ook niet al te groot te zijn.
Nou, bij de SDS1102 van Owon krijg je al veel meer voor 250 euro (224 euro voor Elektor-leden). De sampling-frequentie van de 8-bits A/D-omzetter in dit tweekanaals apparaat bedraagt maar liefst 1 Gsamples/s (500 Msamples/s bij 2 kanalen) en de ingangsbandbreedte ligt op 100 MHz, waardes die je gewoonlijk aantreft bij twee of drie keer zo dure oscilloscopen. Dat is dus mooi meegenomen.

Behuizing

De Owon SDS1102 wordt geleverd met
2 probes, een USB-kabel en een netsnoer.
Het apparaat zelf is bijzonder licht met 1,1 kg en verbruikt slechts 15 W, er zit dan ook geen ventilator in die storende bijgeluiden kan produceren. De behuizing is goed afgewerkt en vrij ondiep, met aan de achterzijde twee uitklapbare pootjes om de kast wat achterover te laten overhellen. De netaansluiting zit aan de linker zijkant. Waarschijnlijk is die plek gekozen omdat de behuizing zo plat is, maar het is wel onhandig omdat het (dikke) netsnoer nu een flink stuk aan de zijkant uitsteekt en je kunt er aan die kant dus niet een ander apparaat vlak naast zetten. Uiteraard wordt het ding geleverd met twee probes, een netkabel en een USB-kabel voor verbinding met een PC.

Het bedieningspaneel is vrij overzichtelijk, wel zitten sommige knoppen op een wat vreemde plaats als je gewend bent om met andere oscilloscopen te werken. Maar dat zal geen probleem zijn voor iemand die zijn eerste scoop aanschaft. De draai- en drukknoppen zijn (helaas) dezelfde die op de duurdere Owon-modellen zitten, de bekleding van de draaiknoppen met een soort rubber laagje vind ik niet prettig. Jammer genoeg hebben alle draaiknoppen dezelfde grootte. Het was overzichtelijker geweest als voor de horizontale en verticale gevoeligheid iets grotere exemplaren waren genomen, dat is bij de duurdere modellen ook zo en kost waarschijnlijk niks extra in de productie.
 
Het 7 inch grote display is helder en
heeft een grote kijkhoek.

Het display is 7 inch groot en heeft een resolutie van 800x480 pixels. De helderheid en de kijkhoek zijn prima, dit doet niet onder voor de displays op duurdere oscilloscopen. Rechts naast het scherm bevinden zich 5 druktoetsen voor het menu dat ernaast verschijnt na het indrukken van een van de functieknoppen. Verder is er nog een multipurpose-draaiknop om o.a. door de submenu's te scrollen.