De invoer geschiedt naar keuze via een numeriek toetsenbordje, een rotary encoder of een cursor-veldje. Naast het display bevinden zich 5 toetsen waarmee de menupunten op het schermpje kunnen worden gekozen. Daarnaast zitten 6 toetsen voor de selectie van de standaard golfvormen en onder de numerieke toetsen zitten nog eens 6 toetsen met speciale functies: modulatie (7 verschillende), sweep (lin en log), burst, oproepen en wegschrijven van instellingen en golfvormen, een Utility-menu en tenslotte de Help-toets. De SDG830 is naast de basis-golfvormen overigens ook nog voorzien van 46 voorgeprogrammeerde complexe golfvormen.

De bediening is vrij goed doordacht, ik heb maar even nodig gehad om wegwijs te raken door alle mogelijkheden en functies zonder in de handleiding te kijken. Soms mis ik een aparte Enter-toets om een invoer af te sluiten, nu is dat meestal een van de menu-toetsen. Maar over het algemeen is de bediening heel overzichtelijk. Dat mag worden beschouwd als een compliment voor Siglent, want de bediening en de menu-opzet zijn bij veel Chinese apparaten niet altijd even overzichtelijk. Overigens is het bij de grote fabrikanten van meetapparatuur ook niet altijd zo goed opgezet.

Wat me opviel na enige tijd gebruik, is hoe snel je went aan het handige display. Je ziet meteen wat je doet. En het standaard aantal aanwezige golfvormen is zo groot dat je daar vrijwel alles in vindt wat je normaal nodig hebt. Ik gebruik voor luidsprekermetingen nogal eens een sinus-burst. Die is hier zo gemaakt, in 15 seconden had ik het voor elkaar: Je stelt de gewenste sinusfrequentie in, kiest dan de burst-functie, stelt de herhalingstijd en het aantal periodes in, en klaar ben je. Dat kan natuurlijk ook allemaal met een gecombineerde USB-scoop/AWG, maar daar kost het toch meer moeite. Ook merk je hierbij het voordeel van losse instrumenten, je hoeft niet steeds op het computerscherm om te schakelen tussen applicaties.

De geproduceerde golfvormen zien er keurig uit en de sinus lijkt op het scoopscherm heel schoon. Metingen met onze Audio Precision analyzer bevestigden dat: Over het hele audiobereik (en zelfs daarboven) lag de harmonische vervorming onder 0,025%, een prima waarde als we bedenken dat de toegepaste DAC 14-bits is. Ook bij de hoogste frequentie van 30 MHz ziet de sinus er nog schoon uit en is geen trapvorming zichtbaar, wat duidt op een goed gedimensioneerd uitgangsfilter.

Siglent levert bij zijn generatoren de PC-software EasyWave, waarmee de gebruiker eigen golfvormen kan samenstellen. Het programma ziet er grafisch een beetje achterhaald uit, maar doet zijn werk goed en biedt heel wat mogelijkheden. Je kunt mathematische functies gebruiken voor het maken van een golfvorm, maar ook een bestaande golfvorm aanpassen door simpel gedeeltes met de muis op het scherm over te tekenen. De generator kan via een USB-kabel met de PC worden verbonden, maar het is ook mogelijk om een CSV-bestand op een USB-stick te zetten en die dan in de USB-aansluiting op de frontplaat te steken.

Wie in zijn homelab wat vaker een signaalgenerator nodig heeft, doet een uitstekende keus met deze aantrekkelijk geprijsde SDG830. Voor dit bedrag krijg je een uitstekend apparaat dat veel mogelijkheden biedt, prima signaalvormen levert en in een stevige behuizing zit.