Enkele jaren geleden schreef ik een review over de Siglent SDS1102X en ik was toen zeer  gecharmeerd van de kwaliteit en uitgebreide mogelijkheden van dit betaalbare apparaat. Inmiddels zijn er enkele opvolgers in deze reeks middenklasse-oscilloscopen van Siglent verschenen en daarvan bekijk ik hier een wat duurder vierkanaals exemplaar dat sinds begin 2018 beschikbaar is, de SDS1204X-E. Qua opzet en mogelijkheden is voortgeborduurd op de voorgangers. De meest in het oog springende verandering ten opzichte van de 1100-serie is wel de vergrote bandbreedte van de ingangstrappen, die bedraagt nu 200 MHz (was eerst 100 MHz).

Algemene eigenschappen

Voor degenen die de Siglent-oscilloscopen nog niet kennen, geeft ik eerst een kort overzicht van de mogelijkheden die gelden voor de meeste typen uit de 1100- en 1200-X-E-serie. Deze apparaten zijn compact, licht van gewicht (circa 2,5 kg) en bezitten een groot breedbeeld-kleurendisplay van 7 inch. De basis-sample-rate bedraagt 1 Gsamples/s (daarover later meer), er is een signaalgeheugen van 7 resp. 14 Mpts/kanaal, de triggermogelijkheden zijn heel uitgebreid en er is standaard decodering ingebouwd voor seriële digitale signalen zoals I2C, SPI, UART, CAN en LIN. Je kunt kiezen uit diverse mathematische functies en er zijn allerlei mogelijkheden voor het uitvoeren van geautomatiseerde metingen. Ook is er een vlotte FFT-functie aanwezig dankzij een hardware-coprocessor.

Wezenlijke extra's

De SDS1204X-E in combinatie met de apart verkrijgbare
arbitrary waveform generator SAG1021.
De SDS1204X-E heeft bovendien nog enkele bijzondere extra's die op de tweekanaals versie niet aanwezig zijn.
De grootste troef vind ik wel de aanwezigheid van twee snelle A/D-converters. Daarbij is enige toelichting nodig. Bij de tweekanaals versie kan één kanaal worden gesampled met 1 GS/s, bij gebruik van twee kanalen daalt dat tot 500 MS/s. Logisch met een enkele converter, maar wel een punt om rekening mee te houden. Bij de vierkanaals versie is het dankzij twee aparte converters mogelijk om twee kanalen tegelijk te samplen met 1 GS/s (kanaal 1 en 3 of kanaal 2 en 4). Bij gebruik van 4 kanalen daalt dat ook weer tot 500 MS/s. Alleen al dit feit maakt het de moeite waarde om een SDS1204X-E aan te schaffen, zelfs al gebruikt u nooit de 4 ingangskanalen tegelijk. Die 2 converters bepalen grotendeels de meerprijs t.o.v. de SDS1202X-E.
Een ander feature dat de 1202 niet heeft, is de mogelijkheid om een externe arbitrary waveform generator (AWG) via de USB-poort  aan te sturen en daarmee Bode-plots te maken. Siglent heeft hiervoor een aparte AWG in zijn programma (de SAG1021), maar het moet ook mogelijk zijn om de stand-alone generatoren van Siglent hiervoor te gebruiken. Ik heb helaas geen lijst met compatibele typen kunnen vinden, maar ik vond op internet wel iemand die een Python-script heeft geschreven om de de SDS1204X-E in combinatie met generatoren van andere merken te gebruiken.