Nu verschillende communicatietechnologieën zoals LoRa, LTE-M, NarrowBand-IoT (NB-IoT) en Sigfox (in alfabetische volgorde) proberen om zichzelf naar voren te dringen om te worden erkend als dé standaard voor het Internet of Things (IoT) wordt de markt overstroomd met allerlei goedkope draadloze modules. Het mooie van deze modules en technologieën is dat ze zijn ontworpen om te werken over (relatief) lange afstand, iets dat met WiFi of Bluetooth moeilijk te bereiken is.

 
Dragino LoRa IoT kit contents
Betreed de wereld van LoRa met een Dragino IoT-kit.

Het idee achter IoT is dat objecten (eindknooppunten of edge nodes) via een gateway gegevens naar een (cloud)service sturen, van waaruit die worden gedistribueerd naar de data-consumenten. Dat is een mooi concept, maar voor veel toepassingen is het te ingewikkeld. In veel situaties zijn één of meer peer-to-peer (P2P)-verbindingen voldoende. Van de genoemde technologieën ondersteunt alleen LoRa op dit moment P2P (LTE-Direct wordt binnenkort verwacht). Bovendien is voor het gebruik van LoRa geen abonnement nodig, wat verklaart waarom het zo populair is bij elektronica-amateurs.

Waterproof draadloze Dragino-node

Dragino is een fabrikant van IoT hardware, gespecialiseerd in Linux IoT/VOIP, Arduino Yùn add-on boards en LoRa-modules en -gateways. Eén van hun nieuwste producten is de LSN50 long-range LoRa-sensornode, ontworpen voor gebruik buitenshuis. Hij zit in een robuuste waterdichte behuizing (IP66) en wordt gevoed door een Li-SOCl2-accu van 4000 mAh. Hij is bedoeld voor draadloze sensornetwerktoepassingen zoals irrigatiesystemen, slimme meetnetwerken, slimme steden, smartphone-detectie, domotica enzovoort.

 
Dragino LNS50 LoRa node
Overzicht van de poorten van de Dragino LNS50 LoRa-node.

ARM Cortex-M0+

De draadloze functionaliteit van de LSN50 is gebaseerd op de populaire SX1276/SX1278-transceivers van Semtech die werken volgens de LoRaWAN 1.0.2-standaard. Ze kunnen werken op verschillende frequentiebanden (433/868/915/920 MHz, dat moet bij de bestelling worden gespecificeerd). Het draadloze modem wordt bestuurd door een ARM Cortex-M0+ 32-bits STM32L072CZT6-microcontroller van ST. Deze MCU draait op 32 MHz en heeft een geheugenbeschermingseenheid (MPU), 192 KB flash-programmageheugen, 20 KB RAM en een 6 KB EEPROM plus een uitgebreide verzameling van periferie (I²C, USART, USB, 18 GPIO-pennen, twee 12-bits ADC’s en één 12-bits DAC).