De nieuwe 3D-printer van Dremel print nog beter dan zijn voorganger. We hebben onze unboxing en de ingebruikname gefilmd om u een eerlijke indruk van deze nieuwe 3D-printer te geven.
Na het uitpakken hoeft alleen het meegeleverde printmateriaal te worden geïnstalleerd en moet het printplatform worden voorbereid. Daarna kan meteen een voorbeeld worden geprint en omdat de hele bediening via een heel goed touchscreen-display werkt, zijn er geen opstartproblemen te verwachten; een kind kan de was doen. Dat was ook al zo bij de voorganger, maar verschillende details zijn nu sterk verbeterd.
 


Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde spoelen, die in bij Dremel’s eerste 3D-printer zaten. Het apparaat verwerkt PLA met een draaddoorsnede van 1,75 mm.
De printkop is compleet nieuw ontwikkeld en is nu aanzienlijk groter en robuuster. De toevoer van het materiaal is iets eleganter opgelost, zodat de Idea Builder 3D40 een volwassen totaalindruk maakt en aan te bevelen is voor zowel professionele toepassingen als voor thuisgebruik.
 
De grootste verbetering is de halfautomatische nivellering van het printplatform. De 3D40 heeft daar een sensor voor, die op drie punten de afstand tussen de printkop en het bouwplatform meet. Als de afstand te groot of te klein is, toont het display met een intuïtieve grafische weergave, hoe de betreffende afstelschroef moet worden gedraaid om de verkeerde stand te compenseren. Dat gaat heel gemakkelijk en is aanzienlijk comfortabeler dan bij de vorige versie.
 
Maar ook het printplatform zelf is verbeterd. Het is nu gemaakt van glas, dat niet kromtrekt en niet zo buigzaam is als de acrylplaat van de 3D20. Het nieuwe printplatform wordt beplakt met een speciale duurzame folie, waarop de objecten uitstekend blijven staan. Eventueel kan ook Blue-Tape worden gebruikt; dit wordt, op maat gesneden in de afmetingen van de drukplaat, meegeleverd. Het is opmerkelijk, dat het printplatform niet wordt verwarmd. Dat is voor het gebruikte printmateriaal ook niet nodig.

 
Om eigen 3D-modellen voor te bereiden voor het afdrukken, wordt de software Print Studio van Autodesk op een USB-stick meegeleverd. Hiermee kunnen modellen in STL-bestandsformaat worden verwerkt en rechtstreeks via WLAN of ethernet naar de 3D40 worden gestuurd. Eventueel kan het 3D-model ook op een USB-stick worden opgeslagen, die we dan aan de voorzijde in het apparaat kunnen steken. De nieuwe printer werkt niet meer met SD-kaarten, maar de overstap naar USB is wel een verbetering, want niet alle computers beschikken over een slot voor SD-kaarten.
Er is ook een app voor iOS en Android, waarmee de 3D-printer met een smartphone kan worden bestuurd. Helaas is deze app nog niet beschikbaar in de Nederlandse app-Stores, maar alleen in de USA. Maar het duurt vast niet lang, voor er een voor Europese apparaten geschikte versie beschikbaar komt.

Al met al is de Dremel 3D40 de beste 3D-printer die we tot nu toe hebben getest. De bediening is heel gebruikersvriendelijk, de halfautomatische leveling is comfortabel opgelost en de printkwaliteit is excellent. Dremel heeft de sterke kanten van de toch al erg goede 3D20 verder uitgebreid en zich geconcentreerd op één aspect: gebruikersvriendelijk en betrouwbaar 3D-printen met PLA.

De Idea Builder 3D40 is vanaf nu verkrijgbaar in de Elektor Shop.
De belangrijkste eigenschappen:
 • Printruimte: 255 x 155 x 170 mm
 • Min. laagdikte: 0,1mm
 • 1,75 mm PLA-filament
 • 3,5 inch IPS-kleurentouchscreen
 • Halfautomatische nivellering
 • Verbeterde printkop met filament-einde-detectie
 • USB, Ethernet, WLAN
 • 4 GB intern geheugen
 • Software: Autodesk Print Studio (WIN/MAC)
 • Afmetingen: 514 x 406 x 403 mm
 • Gewicht: 16 kg