De Uni-T UT512D isolatieweerstandstester (ook wel IR-tester of Megohmmeter genoemd) is een gespecialiseerd instrument voor het meten van de isolatieweerstand van elektrische apparatuur en systemen zoals kabels, motoren en generatoren, transformatoren, bliksemafleiders, enz.
 
De UT512D wordt geleverd in een hardplastic beschermende draagtas, samen met drie meetsnoeren (rood, groen en zwart), een USB-kabel, acht (!) LR14-batterijen en een gebruikershandleiding in acht talen. Er is ook een korte draagriem die aan de bovenkant van de meter kan worden bevestigd.
 
Uni-T UT512D batteries
De Uni-T UT512D heeft acht LR14-batterijen nodig.

Handheld?

De Uni-T UT512D is een vrij groot apparaat (230 x 161 x 80 mm3) en weegt bijna twee kilo (1800 g, inclusief batterijen). Het is draagbaar, maar ik weet niet zeker of men het als een handheld apparaat kunt beschouwen, omdat je twee handen nodig hebt om hem vast te houden.

De gebruikersinterface van UT512D

 Het 5,3″ monochrome display (beschermd door een folie die er moeilijk af te halen is) is helder en nog beter leesbaar met de achtergrondverlichting aan. Onder het display bevindt zich een toetsenbord met aan/uit- en modusknoppen aan de linkerkant en knoppen om parameters aan te passen in het midden. Rechts zitten enkele functieknoppen en onderaan knoppen om data op te slaan en terug te lezen. Rechtsonder zit een duidelijk herkenbare TEST-knop, bedienbaar met de rechterduim.
 
Uni-T UT512D front
De Uni-T UT512D naast een beschermbril om de grootte te vergelijken.


Boven het display zitten de aansluitingen voor de drie testsnoeren. Er zijn vier aansluitingen omdat het rode meetsnoer er twee nodig heeft. Intern is de rode aansluiting naast de groene aansluiting verbonden met de groene aansluiting. Dit is te zien op de rode connector. Het is niet mogelijk om de rode connector verkeerd om aan te sluiten.

PC-tool

 Aan de rechterkant van de UT512D, afgeschermd door een groot deksel, zit een USB-B poort om het instrument aan te sluiten op een computer. Hiermee kan men samples opnemen en als grafieken weergeven, een hulpprogramma daarvoor is beschikbaar op de website van Uni-T. De opgeslagen data kunnen worden geëxporteerd als CSV-bestand (door komma's gescheiden waarden) voor verdere verwerking in bijvoorbeeld een spreadsheet.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten!

Wat kan de UT512D?

is beschikbaar op de website van Uni-T. De opgeslagen data kunnen worden geëxporteerd als CSV-bestand (door komma's gescheiden waarden) voor verdere verwerking in bijvoorbeeld een spreadsheet.

De tester legt een hoge spanning aan op de te testen isolatie. Door de resulterende stroom door de isolatie te meten, berekent de tester de isolatieweerstand. Een hoge weerstand duidt op een goede isolatie, terwijl een lage weerstand duidt op een defecte of verslechterde isolatie.

 
Uni-T UT512D insulation resistance on PC
Streaming van data met tijdstempel naar de pc.

Programmeerbare uitgangsspannung

De UT512D heeft een programmeerbare uitgangsspanning van 250 V tot 2500 V. Het instellen van de uitgangsspanning is een beetje vreemd. Met de knoppen Omhoog & Omlaag selecteer je eerst een bereik (250 V, 500 V, 1000 V of 2500 V) en vervolgens kan men met de knoppen Links & Rechts de uitgangswaarde fijnregelen in stappen van 10 % van het bereik, 2 stappen omhoog (tot 120 % van het bereik behalve voor 2500 V, dat de maximumwaarde is) en 5 stappen omlaag (tot 50 % van het bereik behalve voor 250 V, dat de minimumwaarde is). Voorbeeld: na selectie van het 1000 V-bereik kan men in stappen van 100 V omlaag stappen naar 500 V (5 stappen, 50 %) of omhoog stappen naar 1200 V (twee stappen, 120 %).

Continu testen

Wanneer de UT512D wordt ingeschakeld, staat deze standaard in de continue testmodus voor isolatieweerstand, maar doet niets. Om het apparaat te laten testen, moet men twee seconden op de Testknop drukken (dit staat onder de knop voor het geval men de handleiding niet heeft gelezen). Hij begint dan te testen en te piepen (ik heb geen manier gevonden om de pieptoon uit te schakelen) en toont de actuele uitgangsspanning, de gemeten stroom en, in grote cijfers, de gemeten weerstand. Deze waarde wordt ook weergegeven in een staafdiagram.

 
Uni-T UT512D display
5,03 nA bij 2708 V komt overeen met 538 GΩ.

Tests met timer

Tijdens een meting loopt een timer. Dit is handig voor continu testen om bijvoorbeeld te zien of een isolatie na verloop van tijd kapotgaat. De timer kan ook omgekeerd lopen, wat betekent dat men een meetduur kan programmeren, bijvoorbeeld 5 minuten. Als de timer afloopt, schakelt het instrument over naar de Hold-modus en worden de laatst gemeten waarden getoond.

De timer wordt ook gebruikt voor metingen van de polarisatie-index (PI) en de diëlektrische absorptieverhouding (DAR). In deze modi wordt de isolatieweerstand twee keer gemeten, met een (programmeerbaar) interval ertussen. Als de timer afloopt, wordt de berekende PI- of DAR-waarde weergegeven en opgeslagen. De handleiding bevat tabellen die uitleggen hoe deze waarden moeten worden geïnterpreteerd.

Pass/Fail-testen.

Er is een vergelijkingsfunctie beschikbaar om snel een gemeten weerstand te vergelijken met een programmeerbare referentie. Op het display verschijnt Pass als de gemeten weerstand hoger is dan de referentiewaarde. Het hulpprogramma op de PC geeft dit ook weer, in het groen, maar klein.
 
Uni-T UT512D compare test on PC
Pass/Fail testen via USB gevisualiseerd op de computer.


Tenslotte heeft de UT512D DC- en AC-spanningstestmodi. In deze modi wordt het instrument een AC- of DC-voltmeter, maar beginnend bij 30 V. In DC-modus gaat het tot 1000 V, in AC-modus is het beperkt tot 750 V.

Opslaan en oproepen

 Men kan op elk moment op de knop Save drukken, tijdens een test of als men niet actief is (behalve in de Leesmodus). Hierdoor wordt alles wat op het scherm staat opgeslagen, zoals een schermafbeelding. Als men op de knop Read drukt, kunnen de opgeslagen schermen (datagroepen genoemd) opgeroepen worden. Een teller geeft het aantal opgeslagen datagroepen aan, er is ruimte voor 999 groepen. Als de USB-toets twee seconden ingedrukt wordt, worden de datagroepen via USB naar een computer gestuurd.
 
Uni-T UT512D insides
Dit is wat de Uni-T UT512D in huis heeft (tot ziens garantie).
 

Conclusie

Omdat ik niets heb om de Uni-T UT512D mee te vergelijken, kan ik niet veel zeggen over zijn nauwkeurigheid en of hij groter of zwaarder is dan vergelijkbare instrumenten van concurrenten. Wat ik wel kan zeggen is dat het een gebruiksvriendelijk en goed gebouwd instrument is. De meertalige handleiding is zeer leesbaar en laat een aantal voorbeelden zien van hoe men het apparaat goed kan gebruiken. Het hulpprogramma voor de pc werkt prima en is ook eenvoudig te gebruiken. De stevige draagtas maakt het gemakkelijk om alles te vervoeren en biedt ruimte voor een extra set batterijen. Al met al een mooi product.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Review!Vertaling: Willem den Hollander