Post Project 58: Carnaval-drumlicht

BOEM – FLITS - BOEM!

De LED’s zijn afkomstig van een (eveneens gesloopte) LED-lamp in een GU-10 behuizing, waarvan de voeding de geest had gegeven. U kunt natuurlijk ook andere soorten LED’s gebruiken, de maximale stroom door de LED’s wordt bepaald door de waarde van R3.

De schakeling kan worden gevoed door vier 1,5-V-batterijen in serie (in totaal dus 6 V). Aangezien de LM555 kan werken met voedingsspanningen tussen 4,5 en 16 V, kunt u ook een andere batterijspanning gebruiken, als die maar in dit spanningsbereik ligt. Pas de stroom door de LED’s wel aan op de gebruikte voedingsspanning (R3), anders hebt u kans dat de LED’s maar één keer oplichten!


Wat de batterijvoeding betreft: De stroomopname van de LM555 bedraagt in rust ongeveer 3 mA. Wilt u hierop bezuinigen, dan kunt u ook een CMOS-exemplaar nemen (type LMC555) dat een ruststroom heeft van ongeveer 100 μA en bovendien een groter voedingsspanningsbereik van 1,5...15 V.

De schakeling is zo klein en eenvoudig dat we hiervoor geen print hebben ontworpen. De weinige onderdelen zijn snel op een stuk gaatjesprint gemonteerd, met de nodige verbindingsdraadjes aan de onderkant. Een voorbeeld daarvan is op de foto te zien.

2/2
Bijlage
PDF download full
Post Project 58: Carnaval-drumlicht
Enige tijd geleden werd de auteur gevraagd of het mogelijk was een schakeling te maken voor een drumlicht bij carnavalsfestiviteiten. Het was de bedoeling dat er lichtflitsen verschenen telkens als er op een trommel werd geslagen.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items