Ontwerp: Sunil Malekar (Elektor-lab)
Tekst: Harry Baggen (redactie NL)



Niveaumeters zijn er in Elektor al in allerlei soorten en maten gepubliceerd. In dit geval hebben we eens iets anders bedacht dan de gebruikelijke VU-meters en LED-balken. Zo’n uitgebreide meters zijn op bijvoorbeeld een hifi-versterker enigszins overdreven. Vaak is het voldoende als we een indicatie hebben of er een uitgangssignaal aanwezig is, hoeveel speelruimte (headroom) er nog is en wanneer de versterker overstuurd wordt. En dan heb je dus genoeg aan twee of drie LED’s.
 
Ook elke twee weken een Elektor.POST artikel in de mailbox?
Schrijf u gratis in voor de nieuwsbrief!


In dit geval bestaat de indicatie uit drie LED’s, een soort stoplicht-opzet. Deze geven het volgende aan. De groene LED brandt altijd als de voedingsspanning aanwezig is. Deze dient dus als indicatie dat de regelversterker aan staat. De gele (of oranje) LED gaat branden als er een signaal aan de uitgang van de regelversterker staat. Zo kan men in één oogopslag zien of er een signaal door de regelversterker geleverd wordt aan de eind- en/of hoofdtelefoonversterker.

Verder lezen? Download het volledige artikel gratis als .PDF bestand onder het kopje 'Bijlages' hieronder. Veel succes met het project!