In elk ontwerpproces van elektronische schakelingen bevindt zich na de theoretische en computersimulatiefasen de kritieke fase van instrumentele verificatie. Deze stap is essentieel voordat het ontwerp definitief kan worden gemaakt voor gebruik in onze laboratoria of – voor industriële producten – voor productie. De relevante vraag is niet of men meetinstrumenten moet gebruiken, maar welke, wanneer en hoe. Meetinstrumenten zijn onmisbaar in alle technische disciplines, niet alleen in de elektronica. Dankzij de vooruitgang in zowel analoge als digitale componenten zijn de meetinstrumenten van tegenwoordig nauwkeuriger, preciezer en betrouwbaarder dan ooit tevoren en bieden ze prestaties die ooit onbereikbaar werden geacht. Bovendien zijn deze hoogwaardige apparaten nu verkrijgbaar tegen prijzen die in elk laboratoriumbudget passen. In dit deel vindt u Elektor-projecten, bijdragen van Elektor-lezers, industriegerelateerde artikelen, reviews van commerciële instrumenten, CAD-CAE-software en nog veel meer, allemaal bedoeld om uw engineering-reis te verrijken.
ElektorMag mei/juni 2025: Testen & meten
Elektor besteedt al decennialang aandacht aan essentiële test- en meetoplossingen, onmisbaar voor het ontwerpen, prototypen, debuggen en valideren van elektronische schakelingen. Sinds 1961 zijn in het magazine tal van belangrijke meetinstrumenten en technologieën besproken, waaronder oscilloscopen, multimeters, signaalgeneratoren, functiegeneratoren, voedingen, elektronische belastingen en LCR-meters.
In de mei/juni 2025-editie van ElektorMag zetten we deze traditie voort met een breed scala aan projecten, waaronder: het PbMonitor-systeem voor batterijbewaking, een magnetometer voor B-veld-integratie, een milliohmmeter-adapter, een standalone kristaltester, een voordelige I²C-tester, en nog veel meer.