Een veelbelovende ontwikkeling voor de draadloze microcontroller

CEO Eben Upton heeft aangekondigd dat de draadloze variant van het Raspberry Pi Pico W platform, nu met succes de officiële Bluetooth ondersteuning heeft geïntegreerd. Je hoeft geen nieuw board te kopen, want de bestaande boards kunnen nu gebruik maken van de kracht van Bluetooth.

De Raspberry Pi Pico W, die is gebouwd rond de inmiddels befaamde RP2040 microcontroller, heeft Bluetooth-mogelijkheden gekregen met de recente release van de C SDK versie 1.5.1 en de nieuwste MicroPython versie. De draadloze functie van de Pico W wordt mogelijk gemaakt door de Infineon CYW43439 chip, dat een 2,4 GHz radio bevat die zowel Wi-Fi 802.11n als Bluetooth 5.2 mogelijk maakt. Deze integratie ondersteunt Bluetooth Classic en Bluetooth Low Energy functionaliteit, waardoor de reeks toepassingen voor het board verder wordt uitgebreid.

Hier hebben we op gewacht

In eerste instantie maakten de firmware en host-side software voor de Pico W alleen verbinding met Wi-Fi mogelijk, maar bleef Bluetooth ongebruikt. Echter, met de laatste updates kunnen we nu probleemloos communiceren met Bluetooth apparaten. De firmware update maakt Bluetooth Classic ondersteuning mogelijk, voorlopig met uitzondering van ACL/SCO, en stelt de Pico W in staat om zowel als BLE Central en Peripheral systeem te functioneren. Bovendien hebben gebruikers de mogelijkheid om hun Pico W zo in te stellen dat Bluetooth Classic en BLE afzonderlijk of tegelijkertijd kunnen worden gebruikt, zodat het apparaat voldoet aan hun specifieke eisen. Een uitgebreide lijst van ondersteunde Bluetooth protocollen en profielen is te vinden op GitHub, zodat gebruikers uitgebreide informatie tot hun beschikking hebben.

Waar kun je meer informatie vinden?

Om een soepele overgang mogelijk te maken voor gebruikers die de Bluetooth mogelijkheden willen verkennen, heeft Raspberry Pi waardevolle hulpmiddelen beschikbaar gesteld. Upton adviseert om goed gebruik te maken van de documentatie site en het PDF ebook "Connecting to the Internet with Raspberry Pi Pico W", omdat deze als essentiële startpunten dienen en gebruikers ondersteunen bij het gebruik van Bluetooth LE met zowel de C SDK als MicroPython.

Voorbeeldpagina uit 'Verbinding maken met internet met Raspberry Pi Pico W'.
Een pagina uit Connecting to the Internet with Raspberry Pi Pico W. Bron: Raspberry Pi

Met name de integratie van Bluetooth ondersteuning is ook toegevoegd aan de officiële MicroPython repository, wat de compatibiliteit en betrouwbaarheid van de Bluetooth functionaliteit van de Pico W verder versterkt.

Deze mijlpaal is mogelijk gemaakt door de samenwerking en de expertise van verschillende personen en organisaties.

Nu Bluetooth ondersteuning is geïntegreerd in de Raspberry Pi Pico W, kunnen gebruikers een nieuwe wereld aan mogelijkheden ontdekken en de horizon van hun projecten verbreden. De betaalbare draadloze microcontroller van €7.95 heeft zijn positie als veelzijdig en krachtig instrument op het gebied van elektronica en innovatie verstevigd.

Zoals altijd, als je eenmaal aan de slag bent gegaan met de Pico W, vertel ons dan wat je hebt gemaakt!


Vertaling: Hans Adams