Wat dacht u van het bouwen van uw eigen unieke uurwerk? Aanschouw deze video en ontdek de ins en outs van de Elektor zandklok kit. Deze stap-voor-stap tutorial voorziet u van een boeiende en gemakkelijk te volgen instructie om uw op Raspberry Pi Pico-based sand clock.

Beginnend met wat basiskennis leert u de benodigde tools kennen en wordt er gestart met het testen van de elektronica. Dit omvat het aansluiten van de Raspberry Pi Pico op het chassis, het aansluiten van de servoconnectoren, het downloaden van software, en het realiseren van de communicatie met de module van de Arduino IDE. Dit alles is vrij eenvoudig en de tutorial is zeer gedetailleerd.

Het bouwen van de zandklok

Naarmate u verder bouwt voegt u al de mechanische onderdelen toe. De klok is gemaakt van lasergesneden acrylplaatjes die met schroeven en moeren aan elkaar worden gemonteerd. De tutorial leidt u door het hele proces met veel aandacht voor detail, zodat fouten tijdens de montage kunnen worden voorkomen, met name bij enkele asymmetrische onderdelen die in een correcte positie moeten worden geplaatst. Vervolgens kunnen de printplaat en de servo's aan het acrylchassis worden gemonteerd. Al met al een soepel lopend montageproces!

De video instrueert u vervolgens hoe de klok te koppelen met een computer met behulp van de ingebouwde seriële commando's, om zo de klok te kalibreren en de juiste tijd in te stellen. Gelukkig is dit een eenmalig proces omdat de instellingen worden opgeslagen in een EEPROM en de tijd wordt bijgehouden door een RTC, die aanvullend gevoed wordt door een batterij. U hoeft nu alleen nog maar het eindresultaat te bewonderen!

Of je nu nieuw bent in elektronica of een meer doorgewinterde hobbyist, het bouwen van deze klok is een nuttige en leerzame ervaring. Geniet van de onderstaande video:

Ontdek meer!

Bekijk onze andere interessante educatieve video's, en maak gebruik van de kennis van experts door onze aanvullende content te bekijken op het Elektor YouTube-kanaal en het Elektor Industry Youtube-kanaal.

Blijf op de hoogte

Abonneer u op onze Elektor nieuwsbrief om regelmatig deskundige technische kennis en interessante projecten te ontvangen.

Vertaling: Marc Gauw