Burkhard Kainka
Over dit artikel

Universele USB-I/O-module, deel 1

Vrije toegang tot alle poorten

Universele USB-I/O-module, deel 1
De USB-poort biedt veel mogelijkheden, ook in de elektronica. Maar in tegenstelling tot de RS232-poort is er voor de USB-poort nog geen universele interface om de seriële USB-data te koppelen aan een parallelle poort. In deze behoefte voorziet de hier gepresenteerde universele USB I/O-module, een "USB-UART". Net als de legendarische UART AY3-1015 voor de RS232-poort biedt de Elektuur USB-chip een simpele standaardoplossing voor het benaderen van parallelle poorten via een seriële verbinding, in dit geval de USB-bus. Als externe onderdelen volstaan een kwartskristal of een keramische resonator en enkele condensatoren om een compleet USB-apparaat te maken.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Hyperlinks
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Extra info / Update
Ik zie hier in de componentenlijst bij de Universele USB-I/O-module (januari 2002) staan dat weerstand R2 100 mA polyswitch moet zijn. Een weerstandswaarde hoort toch in ohm uitgedrukt te worden? Wat polyswitch betekent weet ik ook niet. Kunt u mij vertellen wat er bedoeld wordt en waar ik zoiets kan kopen?
Michael van Engelenburg
Een polyswitch is een PTC (weerstand met positieve temperatuurcoëfficient). Als de stroom te groot (>100 mA) wordt dan wordt hij warm en neemt zijn weerstand toe van minder dan 1 ohm tot in de kilo-ohms. Op die manier wordt de stroom beperkt. Als de polyswitch afkoelt wordt zijn weerstand weer laag en kan de stroom weer toenemen.
Wanneer u deze component niet kunt krijgen kunt u hem door een gewoon weerstandje van 1 ohm vervangen. Dat zal echter niet zo goed als een echte PTC werken, maar is nog altijd beter dan niets. Als er een kortsluiting optreedt zal het weerstandje doorbranden. Ook een gewone glaszekering (100 mA) voldoet prima. Wanneer u bij uw lokale dealer een component niet kunt krijgen is het altijd verstandig het eens bij postorderbedrijven zoals www.dil.nl, www.conrad.nl of www.xs4all.nl/~barendh te proberen.

De software liet zich onder Windows XP niet installeren. Ruud van Steenis heeft echter een nieuwe USBUART.SYS en USBUART.INF gemaakt waarmee het wél lukt. De nieuwe versie staat inmiddels op onze website ter download beschikbaar.
Component list
Weerstanden:
R1 = 1k5
R2 = 100 mA Polyswitch
Condensatoren:
C1 = 100 n
Spoelen:
L1...L3 = 2,7 µH (zie tekst)
Halfgeleiders:
IC1 = CY7C63001A (geprogrammeerd, EPS 010207-41)
Diversen:
K1 = USB-connector type B
K2 = 2x7-polige header met kraag
K3...K7 = totaal 20 soldeerpennen
X1 = kristal 6 MHz of keramische resonator met 2 of 3 aansluitingen
Print EPS 010207-1
Software EPS 010207-11
Reacties worden ingeladen...