Over dit artikel

Lichtsensoren

Met LED's daglicht meten

Lichtsensoren
Een lichtgevoelige opnemer met dezelfde eigenschappen als het menselijke oog wordt meestal gerealiseerd met fotoweerstanden of met speciale en daardoor dure fotosensoren. Slechts weinigen weten dat normale LED's als optische opnemer geschakeld in bepaalde opzichten op ons eigen oog lijken.
Fotodetectoren voor het zichtbare licht zijn meestal gebaseerd op de genoegzaam bekende lichtgevoelige weerstanden (LDR). Het gevoeligheidsspectrum lijkt op dat van het menselijke oog. De voor- en nadelen in het SMD-tijdperk zijn de grote afmetingen, grote toleranties, grote afhankelijkheid van temperatuur, grote detector-stroom en dan ook nog eens duur en zeer traag. LDR's reageren net zo traag op verandering van helderheid als onze ogen, met een weerstandsverandering in de grootte-orde van seconden.
Snelle fotodiodes die in dezelfde mate lichtgevoelig zijn als het menselijke oog zijn zeldzaam. De meeste zijn gevoelig in het infrarode bereik tot 1100 nm. De speciale silicium fotodiode BPW21 werkt in het zichtbare bereik van 425...675 nm, deze zit in een ronde metalenTO5-behuizing met een actief oppervlak van 7,5 mm2.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...