MultiJet Fusion 3D is de naam van een reeks 3D-printers van HP met prijzen variërend tussen 100.000 dollar en 1 miljoen dollar. Voor zo’n prijs verwacht je op z’n minst dat je er goudstaven mee kunt printen… De prijsstelling geeft al aan dat deze printers zijn bedoeld voor industriële toepassingen, een markt die wordt geschat op meer dan 12.000 miljard dollar. HP richt zich niet alleen op het snel vervaardigen van prototypes, maar ook op het printen van eindproducten, en dat vereist een systeem dat niet alleen robuust maar ook absoluut betrouwbaar is. Niet verwonderlijk dat we hier even op hebben moeten wachten…
 
Het door HP aangekondigde apparaat zal het formaat hebben van een (erg) grote wasmachine die tien keer sneller en 50% minder duur zal zijn dan de huidige oplossingen. Er zijn bètatests uitgevoerd door een 3D-printservice waarbij de gebruikers hun CAD-ontwerpen kunnen uploaden en bewerken voordat ze op afstand worden geprint.
Het printproces van de MultiJet lijkt op dat van een inkjetprinter: door een beweegbare staaf met 30.000 uitlaatopeningen die 350 miljoen druppeltjes printmateriaal per seconde kan verstuiven wordt een laag plastic aangebracht met de dikte van een vel papier (100 µ).

Het prototype maakt alleen gebruik van thermoplastic en kan op het niveau van een voxel (= 3D-pixel) wijzigingen aanbrengen in de kleur, de elasticiteit, de textuur, de weerstand en de elektrische en thermische geleiding van 3D-objecten, die per stuk of in kleine series worden geproduceerd. Over enige tijd zal ook het gebruik van andere 3D-materialen zoals keramiek en metalen mogelijk zijn. Dit moet potentiële klanten er van overtuigen dat dat ze moeten overstappen op 3D-print om hun objecten met uitstekende kwaliteit en tegen gereduceerde kosten snel te kunnen produceren. 
 

Bron: http://www.lemondeinformatique.fr/