Onderzoekers verbeteren geleiding van keramische materialen

4 juni 2015, 00:01
Onderzoekers verbeteren geleiding van keramische materialen
Onderzoekers verbeteren geleiding van keramische materialen
Een onderzoeksconsortium, waar onderzoekers van het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente deel van uitmaken, heeft een methode gevonden om de elektrische geleiding van keramische 2D-materialen met een factor honderd te verbeteren.
Hiermee wordt de weg geopend naar snellere elektronica gemaakt van exotische materialen.

Momenteel is silicium hét materiaal dat wordt gebruikt voor halfgeleiders. Keramische materialen zouden een interessante toevoeging voor de halfgeleiderindustrie kunnen zijn, omdat je ze kunt voorzien van interessante fysische eigenschappen zoals magnetisme. Een beperkende factor voor toepassing van keramische 2D materialen in halfgeleiders is momenteel echter dat ze vaak een zeer beperkte elektrische geleiding hebben.
De wetenschappers van het internationaal onderzoeksconsortium hebben nu een methode gevonden om de geleiding te verbeteren. Ze deden dit door de lagen te scheiden met een extra laagje (opgebouwd uit lanthaan, strontium en mangaanoxide) van slechts één atoom dik. Dit extra laagje zorgt ervoor dat de elektronen gescheiden worden van defecten en daardoor makkelijker door de andere lagen heen kunnen stromen. Hierdoor wordt de elektrische geleiding met een factor honderd verbeterd. 

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials.
gerelateerde items