Red Pitaya is een krachtig open-source meetapparaat ter grootte van een creditcard, dat voor verschillende soorten metingen kan worden geconfigureerd. Hiervoor kunnen apps van het internet worden gedownload, maar het is ook mogelijk om zelf meetconfiguraties te programmeren.

Het hart van Red Pitaya wordt gevormd door een Xilinx ‘System on Chip’ (SOC) type Zynq 7010. Deze SoC bevat een dual-core 800 MHz ARM9 CPU waarop een Linux-versie draait. Verder bevat de chip een FPGA met 28k logische cellen, een hoeveelheid BRAM (Block RAM) en zogenaamde DSP-slices. Met deze FPGA kunnen snelle berekeningen worden uitgevoerd die nodig zijn voor digitale signaalverwerking. Rondom deze SoC bevindt zich naast 512 MB RAM allerlei randapparatuur.

Voor het uitvoeren van metingen zijn er twee 14-bits A/D- en D/A-converters met een sample-rate van 125 MS/s beschikbaar. Met deze converters kunnen geavanceerde metingen worden uitgevoerd, waarbij de FPGA voor de benodigde verwerkingssnelheid zorgt. Voor het produceren van signalen zijn er twee uitgangen beschikbaar met DAC's die eveneens op 125 MS/s en een resolutie van 14 bits draaien.

Verder zijn er een ethernet-aansluiting, een USB-Host-poort en een USB-COM-poort voor de seriële interface met een pc. Ook is er een microSD-kaart-interface. De SD-kaart wordt door Linux als vervanger voor een harde schijf gebruikt. Op uitbreidingsconnectors bevinden zich General-Purpose-IO evenals I2C, RS232 en ‘langzame’ A/D- en D/A-converters.