Covid-19 heeft de elektronica-industrie gecompliceerd. Enerzijds heeft de pandemie de vraag naar een breed scala aan elektronische producten en toepassingen doen toenemen. Aan de andere kant heeft het geleid tot een wereldwijd tekort aan chips en talloze logistieke nachtmerries. Het kan moeilijk zijn om alles te doorgronden. Deze week rapporteren we zowel over enkele positieve als negatieve punten. We lichten ook enkele populaire artikelen toe op ElektorMagazine.com.
 
Global Chip shortage and other news
 

Het Apple chip-verhaal gaat verder

Sinds de onthulling van Apple’s eerste M1 chip, in november 2020, hebben velen van ons zich afgevraagd: wat voor verschil - in termen van prestaties (en natuurlijk omzet) - zal de M1-chip maken? En natuurlijk hebben we ons ook afgevraagd wat er daarna zou kunnen komen? Op basis van de cijfers van Q1 2021 is het duidelijk dat klanten enthousiast zijn over de aanpak van Apple. Volgens IDC is het marktaandeel van het bedrijf in het eerste kwartaal van 2021 zelfs met 8% gestegen. Wat betreft een M2-chip? Er zijn veel geruchten, en nieuws in de media rapporteren een mogelijke introductie tijdens de zomer. We zullen het moeten afwachten. Blijf op de hoogte.

Verkoop halfgeleiders Q1 3,6% gestegen

De wereldwijde omzet van halfgeleiders in Q1 2021 heeft een omzet van $ 123,1 miljard, een stijging van 3,6% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, aldus de Semiconductor Industry Association (SIA) rapportage. En het was een stijging van 17,8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Misschien herinner je dat we in maart meldden dat de groeiende vraag naar eindproducten met internetverbinding, 5G-chips en automotive-chips de groei van de halfgeleider inkomsten leek te stimuleren. En als gevolg daarvan zouden de inkomsten bij wereldwijde top-halfgeleiderfabrikanten in het eerste kwartaal van 2021 met 20% op jaarbasis (YoY) moeten stijgen.

Het wereldwijde tekort aan chips

Het "wereldwijde tekort aan chips" is al een aantal dagen voorpaginanieuws. Maar kunnen we een stap terug doen en conclusies trekken? Ja. Het is duidelijk dat Covid-19 voor talloze uitdagingen voor de industrie heeft gezorgd. Het stilleggen van de productie in het afgelopen jaar heeft geleid tot productievertragingen en voorraadproblemen. Tegelijkertijd hebben we tijdens de pandemie een toenemende vraag gezien naar een breed scala aan elektronische producten en elektronische toepassingen, van mobiele computerapparatuur tot automotive-elektronica. Cisco CEO Chuck Robbins vertelde onlangs de BCC dat hij verwacht dat het tekort nog een half jaar zal voortduren. Intel CEO Pat Gelsinger vertelde de Washington Post dat het tekort veel langer zou kunnen duren. Dus wat moeten we geloven? Het is op dit moment moeilijk te zeggen, maar we zouden eind mei, begin juni een beter idee moeten hebben van de mondiale halfgeleider-situatie.

Populaire Elektor-artikelen

De volgende artikelen zijn populair op de Elektor Magazine-website. Zorg ervoor dat je ze bekijkt!

Wat is RISC-V?
  • Wat is RISC-V en waarom wint het aan populariteit? We duiken in de "vrije en open" ISA en leggen uit waar de technologie over gaat. 
 
Circuit Shorts: Het merkwaardige geval CD4060
  • De 4000-serie CMOS-logische ICs heeft meer dan 150 soorten. We bekijken het merkwaardige geval van de CD4060.

Raspberry Pi Pico krijgt Arduino-ondersteuning
  • Als je geïnteresseerd bent in de Raspberry Pi Pico en Arduino, dan is hier goed nieuws. Arduino-ondersteuning voor de Raspberry Pi Pico is er nu eindelijk.  

Updates over het wereldwijde chip-tekort, Apple halfgeleiders en meer

Abonneer je op het weekblad van Elektor Elektronica Nieuws Byte voor details over nieuws uit de chipindustrie, elektronica evenementen en meer. En vergeet niet om je aan te melden voor Elektor's E-Zine  om nieuwe zelfbouw-elektronicaprojecten, interviews en gedetailleerde technische tutorials te ontvangen.

Vertaling: Hans Adams