Of je nu een professionele ingenieur bent of een voltijdse ingenieurstudent, we weten dat je een groot deel van je vrije tijd besteedt aan elektronica-gerelateerde projecten. Dat laat niet veel extra tijd over in je agenda om nieuws uit de branche te lezen. Daarom streeft onze redactie ernaar je regelmatig relevant nieuws en updates over elektronica te brengen. Deze week onder andere over Arduino, RP2040, investeringen van de halfgeleiderindustrie en de smartphone-industrie.
 
Arduino Support for RP2040, Foundry News, and More
 

Arduino-updates: Edge Control en ondersteuning voor de Raspberry Pi RP2040

Een paar belangrijke recente aankondigingen van Arduino zijn het vermelden waard. Laten we beginnen met Arduino's nieuwe slimme landbouwoplossing. Met Arduino Edge Control beschik je nu over eenvoudig te implementeren oplossingen voor bewaking op afstand voor buitentoepassingen zoals: geautomatiseerde toegang tot de locatie, zwembadonderhoud en precisielandbouw. Heb je projectideeën? Plaats ze met je Elektor Labs account en begin samen te werken met andere innovators.

Geïnteresseerd in zowel Arduino als de Raspberry Pi RP2040? Deze week kondigde Arduino ondersteuning aan voor de Raspberry Pi RP2040-chip met de Arduino Mbed Core. "Omdat alle Mbed-infrastructuur en stuurprogramma's aanwezig waren, konden we gemakkelijk alle nieuwe Arduino-boards met minimale inspanning ondersteunen", heeft het Arduino-team gemeld. "Inclusief nieuwe zoals de Portenta H7 en Nano RP2040 Connect." Blijf op de hoogte voor meer updates.

Zal de omzet van de Halfgeleiderindustrie in 2021 $ 94,6 miljard bedragen?

De vraag naar toepassingen van de volgende generatie, zoals 5G, Wi-Fi en High-Performance Computing (HPC) -technologieën, stuwt de inkomsten van de halfgeleiderindustrie naar nieuwe hoogten. Volgens TrendForce, zullen de inkomsten uit de halfgeleiderindustrie in 2021 groeien met 11% en een recordhoogte bereiken van $ 94,6 miljard. TSMC (55% marktaandeel) en Samsung (17% marktaandeel) lopen voorop door 72% marktaandeel. "Het jaarlijkse totale productievolume van met name 5G-smartphones zal naar verwachting met ongeveer 113% op jaarbasis toenemen", aldus TrendForce. "De penetratiegraad van 5G-modellen op de smartphonemarkt zal naar verwachting ook in hetzelfde jaar stijgen tot 37%." Professionele ingenieurs en hobbyisten zouden halfgeleiderindustrie gerelateerd nieuws moeten blijven volgen om gevoel te krijgen voor prijstrends en mogelijke nieuwe zakelijke kansen.

LG verlaat de smartphone scene

Na jaren van achterstand op Samsung, Huawei en Apple zal LG de smartphone business verlaten onstreeks eind juli. "De strategische beslissing van LG om de felle concurerende mobiele-telefoonsector te verlaten, stelt het bedrijf in staat om zich te concentreren op groeigebieden zoals componenten voor elektrische voertuigen, connected devices, smart homes, robotica, kunstmatige intelligentie en business-to-business-oplossingen, evenals platforms en diensten ”, aldus het bedrijf. Heb je een LG-telefoon? Ondersteuning en updates zullen wellicht "op lokaal niveau" worden afgehandeld, wat betekent dat gebruikers nieuws over LG moeten volgen op de LG website en overweeg om contact op te nemen met lokale gsm-providers voor meer informatie.

Wordt vervolgd: Elektor @ 60

Elektor jubileumprojecten zijn in de maak, en we moedigen je aan om hieraan bij te dragen. Laat ons weten wat je graag zou willen zien in het jubileumboek van Elektor. Geef je mening over wat je vindt dat in de Elektor-film moet voorkomen. Vertel ons over de laboratoriumapparatuur en -tools die we in ons mobiele lab zouden moeten opnemen. En laat ons je mening weten over ethische elektronica.
 
Elektor @ 60 in May/June
Een overzicht van zes decennia aan innovatie.
Bekijk ook zeker de komende mei / juni-editie van Elektor, dat een artikel van negen pagina's bevat met een samenvatting van zes decennia aan elektronica. Enkele van de opwindende projecten zijn:
 
  • Elektorscope (1976): een dual-trace oscilloscoop voor algemeen gebruik voor het thuislaboratorium.
  • Formant - De Elektor Music Synthesizer (1977): Het innovatieve ontwerp heeft dezelfde mogelijkheden als een middelgrote commerciële synthesizer tegen aanzienlijk lagere kosten. 
  • ATN-Filmnet-decoder (1989): Vroeger publiceerde Elektor een artikel over het hacken van betaal televisiekanalen met pan-Europese dekking, allemaal dankzij een paar Astra- en Intelsat-satellieten. Alleen al in  Scandinavië zijn naar schatting 20.000 Elektor Filmnet-decoders ingezet.
  • Surround-geluidsprocessor (1995): De processor breidt het geluid van een bestaande stereo tv-ontvanger of audio-installatie uit met een centerkanaal en een surroundkanaal. 
  • XMEGA-webserverkaart (2013): De plug-in TCP / IP-module is zeer geschikt voor monitoring- en besturingstoepassingen en stelt je in staat om een ​​webserver en andere netwerkgeoriënteerde apps te implementeren en een microSD-kaart biedt opslag voor data.
  • En nog veel meer. 

Mis deze spannende uitgave niet.

Updates over Arduino, Inversteringen van de Halfgeleiderindustie en meer

Abonneer je op het weekblad van Elektor Electronics News Byte voor details over branchenieuws, elektronica-gerelateerde evenementen en nog veel meer. En vergeet je niet aan te melden voor Elektor's E-Zine om nieuwe zelfbouw-elektronicaprojecten, interviews en diepgaande technische tutorials te ontvangen.

Vertaling: Hans Adams