Biosensor voor continu gedragen wearables

8 oktober 2015, 00:01
Biosensor voor continu gedragen wearables
Biosensor voor continu gedragen wearables
De Oostenrijkse chipfabrikant ams introduceert een optische biosensor waarmee hartslag en hartslagvariaties nauwkeurig kunnen worden gemeten. Het is de eerste sensor die speciaal is ontworpen voor toepassing in continu gedragen wearables zoals fitnessarmbanden, smart-watches en sporthorloges.

De hooggeïntegreerde sensormodule AS7000 is ondergebracht in een behuizing van 6,1 mm x 4,1 mm x 1,0 mm en bevat LED’s, een fotosensor, een analoge front-end en een microcontroller. De sensor werkt volgens het principe van de fotoplethysmografie (PPG) waarbij het door een LED uitgestraalde licht door pulserende bloedvaten in het ritme van de hartslag wordt gemoduleerd. Dit gemoduleerde lichtsignaal wordt vervolgens door een fotodetector opgevangen en aan een microcontroller doorgegeven. Uit de verandering van de lichtsterkte bepaalt de controller vervolgens de hartslagfrequentie en biedt deze als een digitale waarde op de uitgang aan.
De firmware van de AS7000 is in staat om met behulp van een accelerometer bewegingsartefacten uit te filteren waardoor de hartslag en de variaties hierin zeer nauwkeurig kunnen worden bepaald. De module beschikt over aansluitingen voor externe sensoren om ook de temperatuur van de huid en de huidweerstand te kunnen meten.
gerelateerde items