Bliksem in huiskamerformaat: Spiral MicroTesla

19 oktober 2017, 09:00
Bliksem in huiskamerformaat: Spiral MicroTesla
Lees meer in Elektor Magazine
Hier is een oogverblindend zelfbouwproject waarmee u een elektrische vonkboog (30 kV maar liefst) met uw blote hand kunt aanraken. Volkomen onschadelijk. De schakeling wordt heel bescheiden gevoed met een USB lader, maar genereert spectaculaire, klinkende vonken.
 
Gedrukte spoel
In plaats van een grote en potentieel gevaarlijke spoel waar veel energie in gaat, presenteert Elektor deze veilige Tesla-spoel met een beperkte energie, gevoed met 5V. Het maximale vermogen is 5 W, waar niet veel schade mee is aan te richten. Ondanks de duizelingwekkende spanning van 30 kV, voelt u alleen een lichte tinteling als u de vonken uit onze Tesla-spoel aanraakt.  
De schakeling wordt bediend met één drukknop, die wisselt tussen de verschillende modes: aanzetten, 5Hz-pulsen, 10Hz-pulsen, 20Hz-pulsen, muziek, uitschakelen. S1 langer dan drie seconden indrukken schakelt over naar de groot vermogen-modus (1 A).
 

De Spiral MicroTesla moet worden aangesloten op een betrouwbare USB -adapter, maar mag nooit worden verbonden met een USB-poort van een computer of een hub!
 
Complete bouwkit met:
  • Print met gemonteerde SMD’s – bedrade componenten zelf insolderen
  • Acrylplaten, schroeven, moeren, afstandsbussen
  • Voeding 5 V / 2 A
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items