De Raspberry Pi is een dankbaar platform voor radioamateurs. Maar tussen de wereld van amateurradio en de Raspberry Pi gaapt een diepe kenniskloof. Dogan Ibrahim, zelf al decennia een gelicentieerd radiozendamateur en ook auteur van heel wat boeken over de Raspberry Pi, brengt in zijn nieuwe boek Raspberry Pi for Radio Amateurs beide werelden samen.

Het is belangrijk om de titel letterlijk te nemen: dit is een boek voor radioamateurs die nog niets (of weinig) van de Raspberry Pi weten. Als je al ervaring hebt met de Raspberry Pi, zul je waarschijnlijk teleurgesteld zijn, want de helft van het boek gaat helemaal niet over radiozaken, maar over de verschillende Raspberry Pi-modellen, de installatie van Raspberry Pi OS, het gebruik van de opdrachtregel en de desktop en het programmeren van de gpio’s. Maar ben je een radioamateur die zijn eerste stappen in de wereld van de Raspberry Pi wil zetten, het publiek waarvoor dit boek bedoeld is, dan heb je hiermee een geweldige gids om de minicomputer een plaats te geven in je keet.

Hoe verder het boek vordert, hoe dichter de projecten bij de radiowereld komen. Die projecten vereisen wel wat kennis van de programmeertaal Python. Je leert een relais aan te sturen om apparatuur in- en uit te schakelen, de tijd, gps-coördinaten of sensormetingen op een klein lcd-schermpje te tonen en golfvormen te genereren. Ook een frequentieteller, fm-zender en rf-vermogensmeter komen aan bod.

De interessantste onderwerpen van het boek komen op het einde. Het hoofdstuk over de RTL-SDR vormt een goede introductie in het gebruik van software-defined radio met de populaire RTL-SDR-stick en krachtigere alternatieven. In het laatste hoofdstuk bespreekt de auteur een tiental interessante radioprogramma’s, maar het is wat jammer dat dit bij vele beperkt blijft tot installatieinstructies en een beknopte uitleg over het gebruik. Toch biedt het boek al met al een goed overzicht van de mogelijkheden van de Raspberry Pi voor radioamateurs, en het reikt een voldoende basis aan om je er zelf meer in te verdiepen. Een voordelige bundel met het boek en de RTL-SDR kit is verkrijgbaar in de Elektor Shop.
 
Inside Raspberry Pi for Radio Amateurs


Auteur: Dogan Ibrahim
Uitgever: Elektor International Media
Prijs: € 34,95
ISBN: 978-3-89576-404-2
Boek: elektor.nl/rpi-radio-amateurs
Bundel: elektor.nl/elektor-raspberry-pi-rtl-sdr-kit