Radio Frequency Identification of RFID-technologie wordt in talloze toepassingen gebruikt, van beveiligingssystemen tot wedstrijd timing en het detecteren van namaakproducten. In "Beheers je suikerconsumptie met RFID" deelt Rob Reynolds een leuk en informatief op RFID gebaseerd project dat hem zal helpen de suikerconsumptie van zijn gezin te beheersen. Ben je geen zoetekauw? Geen probleem, je kunt het geleerde toepassen op verschillende andere RFID-toepassingen en -projecten. Bekijk het artikel eens
 
Download Declassified Edition
 

Waarom RFID gebruiken om verbruik te monitoren?

Als een echte pro-maker loste Reynold een alledaags probleem op met wat slimme techniek. "Sinds het uitbreken van de pandemie hebben we thuis al onze tijd samen doorgebracht, en in die tijd heb ik iets geleerd", legt hij uit. “We hebben een ernstig probleem met de consumptie van M&M's ... Omdat ik werd beschouwd als de persoon met de meeste zelfbeheersing, vroeg mijn vrouw of ik een manier kon bedenken om onze dagelijkse inname van dit snoepgoed te beperken. Dit leek een perfect project om RFID-technologie in te zetten. Dus kocht ik een oude snoepautomaat met munten op eBay en ging aan het werk. "
 
RFID article

In het artikel behandelt Reynolds de essentiële hardware, inclusief de snoepautomaat, de RFID antenne / lezer en het programma dat kaart gebruik controleert, de datum bijhoudt en elke dag het kaart gebruik reset.

"Nu de machine op zijn plaats opgehangen is, heeft elk gezinslid nu zijn eigen RFID-kaart", legt hij uit. "Ik heb ons beperkt tot twee porties M&M's per dag, gemonitord met de SparkFun Qwiic Real Time Clock-module. Het script houdt de datum bij van de RTC, en wanneer de datum verandert, worden alle kaarten gereset naar nul, voor een nieuw dagrantsoen van lekkernijen! "

Maar dat is niet alles. Voor de lol (en wanneer het verlangen uit de hand loopt), nam Reynolds zelfs "een noodkaart die de dagelijkse limiet omzeilt" op.
 
RFID sweets monitor
 

Bonuseditie: wordt vervolgd

Elektor en SparkFun hebben meer content in petto. Volgende week zullen we je een ander artikel presenteren. En vergeet niet om alle geweldige SparkFun-producten te bekijken die we in de Elektor-winkel hebben.

Vertaling: Hans Adams​