Chemische sensor op een chip

16 juni 2014, 22:00
Chemische sensor op een chip
Chemische sensor op een chip

Onderzoekers van de Technische Universiteit Wenen zijn er in geslaagd om een sensor op een chip te maken waarmee de chemische samenstelling van vloeistoffen kan worden bepaald.
De sensor bestaat uit een combinatie van een miniatuur-laser en een detector. Het laserlicht wordt door de vloeistofmoleculen geabsorbeerd. Uit de mate van absorptie bij een bepaalde kleur licht kan de samenstelling van de vloeistof worden bepaald. De kleine chip-sensor kan eenvoudig en relatief goedkoop worden geproduceerd.

De laser op de chip is een zogenaamde kwantumcascadelaser die is opgebouwd uit verschillende lagen. Door de samenstelling van deze lagen te variëren kunnen belangrijke eigenschappen van de laser, zoals de kleur van het licht, worden aangepast. De laagstructuur van de laser kan ook als detector worden gebruikt. Bij de nieuwe sensor is men er in geslaagd om zowel laser als detector tegelijkertijd op de chip te integreren waarbij de golflengte van de laser exact overeenkomt met de golflengte van de detector. Tussen de laser en de detector, die op 50 µm van elkaar zijn opgesteld, bevindt zich een plasmonische golfgeleider waarover het licht zich aan de buitenzijde verplaatst waar het in aanraking komt met de moleculen van de te analyseren vloeistof.

De resultaten van het onderzoek werden onlangs in het tijdschrift Nature Communications gepubliceerd.

Foto: TU Wien

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items