Moet u een defecte condensator zoeken? Een hoge ESR kan tot problemen leiden. In 2002 publiceerde Elektor een artikel  over een doe-het-zelf condensatortester met een door het Elektor Lab-team ontworpen printplaat.

Schakeling van de condensator ESR-tester

Kijk eens naar de schakeling. De auteur legt uit: "Rond IC1 is een 200 kHz blokgolfgenerator gebouwd. Dit signaal wordt verdeeld in IC2.A dat in feite onze bipolaire 100 kHz testsignaalgenerator vormt. Serieweerstanden R6 en R3-P3 op de Q en *Q uitgangen van IC2.A geven de generator een hoge uitgangsweerstand vergeleken met de lage ESR, en zorgen er in wezen voor dat de generator werkt als een 100 kHz, gebalanceerde, constante stroomgenerator."
 
Capacitor tester circuit
Schema van de ESR-tester. Cx is de te testen condensator.

"De spanningsval over de te testen condensator wordt doorgevoerd naar IC3, vier bilaterale schakelaars gekoppeld als een gecontroleerde polariteitswisselaar, die de polariteit verandert in overeenstemming met de uitgangen van IC2.A. Hierdoor kan IC3 fungeren als een (rudimentaire) ADC. IC4.A, een differentiële versterker, zet het differentiële signaal om in een enkelzijdig signaal, d.w.z. een signaal dat is gerefereerd aan massa. IC4.B versterkt het signaal zodanig dat het kan worden toegevoerd aan een 200 mV voltmeter. IC9 is het voltmeter-IC, hier wordt de ICL7106 gebruikt met een LCD, alles in standaardconfiguratie. De LM358, IC8, is een comparator die aangeeft wanneer het tijd is om de batterij te vervangen. IC7, ten slotte, genereert de negatieve voedingsspanning voor de schakeling."


 
circuit capacitor ESR tester img
In-circuit condensator tester
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten!

De print

Het lab-team van Elektor ontwierp een compacte printplaat voor de condensator ESR-tester. Het resultaat was een dubbelzijdige print. Deze werd zo ontworpen dat alle afregelpotmeters gemakkelijk toegankelijk waren vanaf de zijkanten van de printplaat (multiturn pots P1, P2, P4, P5) en vanaf de bovenkant (potmeter P3).
 
Capacitor tester PCB
Print-layout en montage plan van de print.
De afbeelding hieronder toont de probes. De twee draden zijn zo dicht mogelijk bij de punt van de probe aan elkaar gesoldeerd. Op deze manier wordt de spanningsafval langs de signaaldraad niet toegevoegd aan de meting. De afscherming zorgt ervoor dat de meetsnoeren geen ruis oppikken en dat de nul instelling stabiel blijft.
 
The 4-wire test leads between the probes and instrument
Zo worden de vieraderige meetsnoeren tussen de probes en het instrument gemaakt.

Meer over de condensatortester

Het 2022 artikel uit 2022 over dit condensatortesterproject verscheen in Elektor van september 2002. Elektor-Leden profiteren van het tijdschrift, korting in de Store, en volledige toegang tot de Elektor-bibliotheek, waarin het artikel en vele andere uitgaven zijn opgenomen.


Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!Vertaling: Willem den Hollander