Wilt u uw eigen geluidseffecten generator bouwen? Kijk dan eens naar deze schakeling uit 2010, die was opgebouwd rond een innovatieve effectenchip. Uitgerust met een intelligente gebruikersinterface kon het apparaat reverb-, chorus- en flanger-effecten leveren.
 
Digital Multi-Effects Unit
Digitale multi-effect generator

Geluidseffecten generator

Het gebruiksvriendelijke ontwerp had een paar handige functies: een LCD, een EEPROM voor acht aanvullende effectalgoritmes, een zaagtandgenerator voor attack- en decay-effecten, 64 vooraf ingestelde profielen voor door de gebruiker gedefinieerde effectinstellingen en een MIDI-interface.
 
Schematic diagram of the main board. Sound effects unit
Schema van het moederboard
Een ATmega microcontroller bestuurde de effectprocessor IC via vier digitale lijnen en drie analoge. De gebruikersinterface had zijn eigen microcontroller. De LCD-module werkte in 4-bit modus en connector K2 was verbonden met K3 op het moederboard. Zie het schematische diagram hiernaast van het moederboard, met links de bufferversterkers voor de signaalingangen en -uitgangen en de digitale potentiometers voor dry/effect mixing. De drie weerstand/condensator netwerken in het midden van het schema zetten 5 V PWM-signalen om in DC-stuurspanningen met een bereik van 0 tot 3,3 V.

“De audiosignalen van de ingangsconnectoren worden direct naar de ingangen van het FV-1 IC geleid via koppelcondensatoren, en naar de ingangen van de bufferversterkers voor dry/effect mixing (IC1a en IC1b)," legt de auteur Hubert Bollig uit. "De uitgangen van IC1a en IC1b worden toegevoerd aan de ingangen van de elektronische potentiometers (X9C503). De uitgangssignalen van de effectprocessor worden naar de andere ingangen van de digitale potentiometers geleid. De signalen van de potentiometers gaan door bufferversterkers op weg naar de uitgangsaansluitingen."

Meer over de verzwakker
Wilt u meer weten over Bollig's Digital Multi-Effects Unit met 15 configureerbare geluidseffecten en een gebruiksvriendelijke HMI? Het artikel verscheen in het 09-2010 nummer van Elektor. Elektor-leden profiteren van een ElektorMag-abonnement, een Elektor Store korting op de meeste producten en toegang tot de online Elektor-bibliotheek, die dit artikel en talloze andere artikelen bevat. Sluit vandaag nog een lidmaatschap af!

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!Vertaling: Willem den Hollander