Welke betekenis heeft een technische naam? In dit Circuit Shorts-artikel zullen we eens een paar interessante technische termen en namen bekijken. We verwijzen naar veel dingen door middel van hun acroniemen. USB is Universal Serial Bus, en PCB is Printed Circuit Board. Door enkele van die acroniemen te spellen, weten we wat de beschrijving betekend. FPGAField Programmable — kan buiten de “fabriek” worden geprogrammeerd — Gate-array, een reeks logische blokken (die tegenwoordig veel complexer zijn dan toen de term halverwege de jaren tachtig werd bedacht). Dat wil zeggen: het is geen ASIC, Application Specific Integrated Circuit. FR-4?Flame Retardant 4. DVD is ofwel Digitale Video Disc of Digital Versatile Disc, afhankelijk van wie je het vraagt. 
 
Circuit Shorts: Tech Names

Ik neem aan dat de meeste lezers al wisten wat deze acroniemen betekenden. Maar hoe zit het met de "RS" in RS232? Receiver Sender Remote Serial ? Nee. gewoon Recommended Standard. RJ-45? Ring Jack 45, welke mooi klinkt. CR2032 knoopcel? "C" staat voor de samenstelling van de batterij en "R" voor een ronde vorm, dat is 20 mm in diameter en 3,2 mm hoog. Netjes. I2C? Inter-Integrated Circuit - wat dat ook betekent - uitgeroepen tot 'I-square-C', 'I-two-C' of 'IIC'. Wist je dat er nu een update is voor I2C genaamd I3C? Voor zover ik weet, is het geen acroniem, alleen I(2+1)C, en de marketingnaam is SenseWire. Misschien heb je eens TWI gezien, Two Wire Interface. Nou, dat is precies wat bedrijven die niet de volledige specificatie hebben geïmplementeerd, of degenen die het handelsmerk I2C willen vermijden, noemen het I2C. (Het handelsmerk is in 2015 verlopen.)

Het wordt interessanter. PIC was nogal droog Perifere Interface Controller, maar vervolgens vervangen voor Programmeerbare Intelligente Computer. AVR heeft officieel nooit ergens voor gestaan ​​en Wi-Fi ook niet totdat bedrijven zich begonnen voor te stellen dat het Wireless Fidelity betekende in hun marketingmateriaal. Bluetooth is vernoemd naar de rotte tand van een Noorse koning, terwijl Ethernet is vernoemd naar het ongrijpbare Luminiferous Aether. En Arduino is gewoon vernoemd naar een Italiaanse bar.

Kijken naar bedrijfsnamen is ook leuk. N.M. Electronics was te saai, dus hebben ze het vervangen door INTegrated Electronics — Intel — maar moest de naam van een hotelketen kopen. ARM was Acorn RISC Machine  en vervolgens Advanced RISC Machines en dan gewoon ARM. Atmel was een acroniem voor Advanced Technology for Memory and Logic. Maar mijn favoriet is 3M, dat is uitgebreid tot Minesota Mining and Manufacturing!

Circuit Shorts Pop Quiz

Het is erg leuk om te kijken naar de oorsprong van de namen die we bijna dagelijks gebruiken. Alle namen in dit artikel zijn echt, behalve één. Welke andere interessante vergelijkbare verhalen ken jij?
 

Meer over circuitontwerp en meer

Geïnteresseerd in het ontwerpen van schakelingen, FPGA's en gerelateerde onderwerpen?
 
Snel een prototype nodig? Ga naar ElektorPCB4Makers om binnen drie werkdagen twee printplaat prototypes geleverd te krijgen!
 
www.elektorpcb4makers.com/

Vertaling: Hans Adams