Coaxkabel met nanobuisjes inplaats van koper

31 januari 2016, 13:05
Foto: Pasquali Lab, Rice University
Foto: Pasquali Lab, Rice University
Coaxiale kabels kunnen 50% lichter worden gemaakt door toepassing van een op nanobuisjes gebaseerde buitengeleider die werd ontworpen door wetenschappers van Rice University. De buitengeleider is het zwaarste onderdeel van de huidige coaxkabels. Het nieuwe type kabel is door het lage gewicht met name geschikt voor lucht- en ruimtevaarttoepassingen. 

Het laboratorium van professor Matteo Pasquali heeft uitgebreide ervaring met het vervaardigen van op nanobuisjes gebaseerde vezels. Door de uitgang van de gebruikte apparatuur zodanig aan te passen dat er een kabelomhullende laag ontstond, waren de onderzoekers in staat om te experimenteren met verschillende laagdiktes voor de vervanger van de (vertinde) koperen buitengeleider van coaxkabels. De laag wordt gevormd door koolstof nanobuisjes op te lossen in chloorsulfonzuur en deze vervolgens op de isolatie van de centrale geleider aan te brengen.   
Bij een dikte van ongeveer 90 micron (ongeveer de dikte van een mensenhaar) bleek de laag niet alleen te voldoen aan de (militaire) afschermingseisen maar ook voldoende stevigheid te bezitten. Uit buigproeven is gebleken dat 10.000 buigcycli geen nadelig effect op de prestaties van de nieuwe kabel hebben. 

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift ACS Applied Materials and Interfaces dat wordt uitgegeven door de American Chemical Society.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items