Niet-lineaire analyses voor schaalelementen en onregelmatige trillingsanalyse

Voor schaalelementen en laminaten (meerlaagse composiet schaalelementen) is nu een veelheid aan niet-lineaire materiaalgedrag zoals plasticiteit, kruip, visco-plasticiteit, visco-elasticiteit, hyperelasticiteit en mechanisch contact beschikbaar. Contactmodellering kan bovendien worden toegepast bij elke willekeurige combinatie van volumetrische elementen en schaal-elementen (inclusief solid-shell, solid-composite shell en membrane-shell). Afhankelijk van het type analyse maakt dit deel uit van respectievelijk de Structural Mechanics Module, de Nonlinear Structural Materials Module en de Composite Materials Module.

Een nieuwe gebruikersinterface voor pipe mechanics binnen de Structural Mechanics Module biedt functionaliteit voor het uitvoeren van spanningsanalyses van leidingsystemen. De nieuwe functionaliteit kan diverse pijpdoorsneden verwerken en de effecten bevatten van externe belastingen, interne druk, axiale sleepkrachten en temperatuurgradiënten door de pijpwand.

De Structural Mechanics Module kan nu ook onregelmatige-trillingsberekeningen (random vibrations) uitvoeren. Dit geeft inzicht in de respons op belastingen die worden vertegenwoordigd in de vorm van spectrale vermogensdichtheid (PSD).

Dit stelt gebruikers in staat om belastingen door te rekenen die willekeurig van aard zijn, zoals turbulente windvlagen of trillingen op een voertuig die door de weg worden veroorzaakt. De belastingen kunnen volledig gecorreleerd zijn, niet gecorreleerd zijn, of een specifieke, door de gebruiker gegeven, correlatie hebben.

De Multibody Dynamics Module biedt nieuwe functionaliteit voor het analyseren van stijve en elastische kettingaandrijvingen met automatische generatie van schakels en verbindingen die nodig zijn voor het modelleren van kettingaandrijvingen.


Elastische analyse van kettingaandrijvingen in de Multibody Dynamics Module. Kleuren en pijlen geven de snelheid en de snelheidsrichting aan, respectievelijk in de ketting en de kettingwielen.

Samendrukbare Euler stroming en niet-isothermische Large Eddy Simulaties

Gebruikers van de CFD Module krijgen nieuwe interfaces voor comprimeerbare Euler stromingen en niet-isothermische Large Eddy Simulaties (LES). De interfaces voor roterende stromingen ondersteunen nu ook de Level-Set methode en Phase Field methoden, evenals de Euler-Euler en bellenstroming. De Heat Transfer Module wordt geleverd met een nieuwe interface voor netwerkbenadering van warmteberekeningen (lumped system). Straling in semi-transparante media ondersteunt nu meerdere spectrale banden. Een nieuwe open randvoorwaarde voor convectieve stroming reduceert rekentijden met 30%.

Multiscale Wave en Ray Optics, piëzo-elektrische schaalelementen en PCB-poorten

De Ray Optics Module kan nu worden gecombineerd met de RF Module of Wave Optics Module voor gelijktijdige full-wave en ray tracing simulaties. Dit maakt multiscale modelering mogelijk, zoals het analyseren van een golfgeleider die in een grote ruimte wordt gestraald, waarbij het gebruik van een full-wave simulatie voorheen rekentechnisch erg moeilijk was. Door de AC/DC-module en de Composite Materials Module te combineren, kunnen gelaagde materialen met zowel diëlektrische als piëzo-elektrische lagen in dunne structuren geanalyseerd worden. De RF Module bevat nieuwe poorten voor vias (vertical interconnect access) en transmissielijnen, waardoor het opzetten van een berekening van een printplaat veel eenvoudiger gaat.

Efficiënte distributie van stand-alone apps

COMSOL Compiler™ stelt u in staat om standalone applicaties te maken met een eigen gebruikersinterface. De apps zijn gebaseerd op de COMSOL Multiphysics modellen die in de Application Builder zijn gebouwd. Voor de gecompileerde apps is alleen COMSOL Runtime™ nodig dus een licentie van COMSOL Multiphysics of COMSOL Server™ licentie is niet meer nodig. "Sinds de release van COMSOL Compiler afgelopen najaar hebben we veel reacties gehad over de nieuwe mogelijkheid om applicaties in stand-alone vorm te distribueren", zegt Daniel Ericsson, application product manager bij COMSOL. De nieuwste versie van COMSOL Compiler heeft een nieuwe compilatie-optie voor het genereren van bestanden van minimale omvang voor een eenvoudigere distributie. Wanneer de gebruiker voor het eerst een app start, waarbij de nieuwe compilatie optie is gebruikt, wordt COMSOL Runtime gedownload en indien nodig geïnstalleerd van de website van COMSOL. Voor toepassingen die dezelfde COMSOL Runtime gebruiken is slechts één exemplaar van COMSOL Runtime nodig. COMSOL Runtime heeft een grootte van ongeveer 350 MB en een applicatiebestand kan zo klein zijn als een paar MB.

Afbeelding rechts: Het COMSOL Runtime™ installatieprogramma voor standalone toepassingen die met de Application Builder zijn gemaakt en gecompileerd met COMSOL Compiler™.